Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Самарас: Не прихватамо нове мере штедње

Док су Грци у новом генералном штрајку, премијер тврди да Грчка није у сукобу са кредиторима нити је на ивици грађанског рата

Антонис Самарас (Д. Стојановић)

Од нашег дописника
Атина – Грчка је поново у генералном штрајку али није у сукобу са међународним кредиторима нити је на ивици грађанског рата, порука је премијер Антониса Самараса уочи нове инспекције „тројке” међународних кредитора која је стигла у Атину. Премијер је у првом ТВ интервјуу откако је на функцији поручио сународницима, али и међународним кредиторима да, без обзира на сложеност економске и политичке ситуације у земљи, његова влада неће пристати на нове притиске и допунске мере штедње, смањења плата и пензија.
„Нисмо у рату са кредиторима из Европске комисије, Међународног монетарног фонда и Европске централне банке, али не можемо да прихватимо никакве нове притиске и мере штедње без обзира на опасност одлагања исплате кредитне транше”, изјавио је Самарас у интервјуу ТВ МЕГА и истакао да има простора за договор.
Међутим, представнике „тројке” демонстранти су приликом доласка на преговоре у Министарство финансија гађали металним новцем. „Тројка” инсистира на новим уштедама јер ће наводно у грчком буџету „рупа” за наредну годину износити две и по милијарде евра, док влада у Атини сматра да је реч о 500 до 700 милиона евра за које, како тврди, има решење. Наравно, то условљава и већ од јула одлаже кредину траншу од милијарду евра који су Атини неопходни, али за коју Самарасова влада очигледно није спремна да пристане на нове притиске.
Премијер је негирао могућност превремених избора и истакао да Грци коначно морају да схвате да у стабилном систему мандат владе траје четири године и да то даје време и шансу да се заврше започети послови.
Упркос премијеровим уверавањима, нови протести против њене економске политике и делимични штрајк почели су јуче, а данас ће да прерасту у генерални штрајк у којем ће учествовати и контролори лета, новинари, лучки радници, локална администрација... Синдикати запослених у јавном и приватном сектору поручују да је то још један у серији покушаја да се изврши притисак на владу и спречи нови талас отпуштања.
Међутим, судећи по првим разговорима између „тројке” и грчке владе, кредитори инсистирају да се испуни договор и до краја године битно смањи број запослених у државном сектору, да се без одлагања спроведе наплата пореза и изврши приватизација предузећа која лоше послују, међу којима су и она из сфере одбране, и попуни „рупа у буџету”.
Министар финансија Јанис Стурнарас сматра да односи са повериоцима морају да се очувају, да нема повода за рат и заоштравање јер, како каже, грчка привреда показује знаке оживљавања и сада јој треба помоћи.
У пракси ситуација је далеко од идеалне. Примера ради, дневно ненаплаћени рачуни за струју расту за четири милиона евра, а Грчка електродистрибуција је суочена са озбиљним проблемом јер потрошачи немају средстава да измире обавезе још из летњег периода па се поставља питање како ће се проблем решавати у децембру.
С друге стране, својом последњом изјавом премијер покушава да демантује гласине које шире светски медији да је Грчка на ивици грађанског рата због веома напете ситуације после убиства двојице симпатизера крајње десничарске Златне зоре. Премијер је јасно ставио до знања да ће виновници бити кажњени и да ће се „немилосрдном акцијом” против политичког насиља стати на пут страховањима о даљем „поравнавању рачуна” после убиства антифашистичког певача Павлоса Фисија и симпатизера Златне зоре. Он је нагласио да „неће дозволити да демократија поклекне пред криминалним насиљем”.

Ј. Павловић-Стаменић

објављено: 06.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες