Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

Да ли ће север Косова послушати Београд

Док Влада Србије очекује победу српске листе и брзо формирање заједнице српских општина, заговорници бојкота страхују да ће криминалци данас иницирати сукобе у Косовској Митровици ако одзив Срба буде био мали


Ако би косовски Срби изашли масовније на данашње локалне изборе, могли би да постану незаобилазан чинилац и будућих парламентарних избора на Косову и политичка снага која би се морала увек узимати у обзир, слажу се дипломатски извори у Бриселу. С друге стране, то не желе власти у Приштини, које би хтеле да излазак косовских Срба на локалне изборе буде само „минимално прихватљив”, оцењују бриселске дипломате.
У круговима Европске уније и НАТО-ауглавном се подударају оцене да данашњи избори треба јасније да одреде однос снага унутар Косова и његов положај у односу на приближавање евро-атлантским интеграцијама, преноси Бета. Чланице ЕУ које су признале Косово мисле да би „сређивањем” односа Београд–Приштина и озбиљном аутономијом за косовске Србе био утрт пут да се кроз потоње преговоре с ЕУ о чланству, Србија и Косово кроз неколико година доведу до коначног „уређивања односа”, без обзира на то какво то решење буде било. То јасно указује и предлог који су утицајне чланице ЕУ, Немачка и Велика Британија, у том смислу упутиле осталим партнерима у Унији.
Србија би, што зависи и од „уверљиве бројности” српских гласача, избором нових међународно и од Приштине признатих власти у српским општинама и стварањем заједнице српских општина, испунила битан услов за сређивање односа с Приштином и почетак преговора о чланству с ЕУ. Такође, у Бриселу су с озбиљном пажњом примљена и упозорења власти у Београду да „резултати избора неће бити бланко признати” ако се утврди да је било изборних превара, посебно с уношењем великог броја непостојећих албанских гласача и спречавањем избеглих и расељених Срба да се упишу у бирачке спискове.
Генерални секретар Уједињених нација Бан КиМун позвао је јуче на максимално учешће на локалним изборима на Косову и изразио уверење да ће слободни и фер локални избори обележити прекретницу у јачању мира и стабилности, пренео је Танјуг.
Генерални секретар УН-а „чврсто верује да ће слободни и фер избори ове недеље представљати прекретницу у јачању мира и стабилности на Косову”.
О нормалном одвијању локалних избора на Косову данас ће се старати пет и по хиљада косовских полицајаца, а званичници полиције су изјавили да су, на основу раније усвојеног операционог плана, предузете све мере да не буде било каквог нарушавања безбедносне ситуације у изборном дану. „Предузете су све мере у извршењу свих полицијских задатака који се везују с изборним процесом. Такође су обављене припреме у свим регионалним дирекцијама полиције”, рекао је портпарол полиције Косова Брахим Садрију, а преноси Танјуг. „Трећа фаза подразумева дан избора, када ће се полицијске активности углавном свести на праћење осетљивог материјала из магацина ка гласачким местима и надгледање безбедносне ситуације на свим бирачким местима”, казао је Садрију.
По речима Ненада Рикала, члана ЦИК-ау Приштини, за изборе се пријавило око 20.000 посматрача,који долазе из држава Европске уније, амбасада на Косову, многобројних невладиних организација, а сертификат је добила и српска Невладина организација под називом Коалиција за мониторинг избора.
На локалним избориманајвише шанси даје се Грађанској иницијативи „Српска”, коју подржава званични Београд, и која своје кандидате има у чак 24 општине. Своје кандидате за место градоначелника Грађанска иницијатива има у 10 општина с већинским српским живљем. Они верују у победу, како би касније са својим људима формирализаједницу српских општина која ће се конституисати статутом, а по законима Косова, ибиће институционално везана за Републику Србију.
Када је реч о северу Косова, најжешћа борба биће у северној Косовској Митровици, где ће копље укрстити четири водећа кандидата. Крстимир Пантић, Оливер Ивановић и представник Самосталне либералне странке биће у трци са Адријаном Хоџић, која ће заступати албанску националну заједницу.
Што се тиче албанских политичких странака, у трци за градоначелнике највећа борба водиће се за Приштину, коју тренутно води председник Демократског савеза Косова Иса Мустафа: Он ће покушати да победи Шпенга Ахметија, потпредседника „Самоопредељења” и Агима Чекуа, којег Хашим Тачи кандидује испред своје Демократске партије Косова. Некадашњем министру Агиму Чекуудаје се мало шанси за победу, као, уосталом,и Демократској партији Косова, не само у Приштини, већ и шире, јер албанска популације лоше оцењује досадашњи Тачијев учинак.
Што се тиче изборног материјала, још је непознаница да ли ће бити статусно неутралан, као што је договорено у Бриселу, а Драган Јаблановић, кандидат за градоначелника у Лепосавићу испред листе „Српска”, казао је да „још нема информација како ће гласачки материјал изгледати”.
Б. Р. – М. А.
-----------------------------------------------------------
Могући инциденти у Косовској Митровици
Небојша Јовић, члан Антиизборног штабау Косовској Митровици, за „Политику” тврди да „има информацију да ће на дан избора у Косовску Митровицу доћи велики број криминогених структура, које ће иницирати сукобе, у случају да одзив Срба буде мали”.
„Град је мали, а већ су виђени људи који не живе овде, чији је задатак да данас у поподневним сатима, уколико излазност буде мерена у промилима, изазову инциденте тако што ће цепати бирачке спискове, нападати људе у бирачким одборима, и који су спремни на све како би се за то оптужили Срби из Северне Митровице. Ми смо поставили камере на сваком бирачком месту, како бисмо имали увид у све што би се неконтролисано догађало, а и како би се снимили људи, наводни гласачи, који нису из Косовске Митровице, а убачени су у бирачке спискове”, каже Јовић.
Б. Р.

објављено: 03.11.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου