Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Firme iz off-shore zona neće moći da kupuju srpska preduzeća

BEOGRAD - Restrukturiranje svih preduzeća završiće se do kraja juna 2014, dok će čitava privatizacija biti završena do kraja naredne godine.
offshore-biznis
Preduzeća koja ne budu mogla da nađu investitore i ne mogu da opstanu sama, završiće u likvidaciji ili stečaju, a ona koja mogu da opstanu nastaviće da rade bez dalje pomoći države, izjavio je juče ministar privrede Saša Radulović otvarajući javnu raspravu o novom Zakonu o privatizaciji.
On je istakao da je u novom zakonu ključna mogućnost konverzije potraživanja u imovinu, čime će preduzeća biti očišćena od dugova.
"Privatizacija može da bude uspešna samo ako očistimo bilanse preduzeća, a investitori dođu na čistu situaciju. Konverzijom će poverioci postati vlasnici preduzeća, ali država i dalje ostaje većinski vlasnik kroz razne institucije. Pored 153 preduzeća u restrukturiranju sa preko 50.000 zaposlenih, tu je još i 419 firmi nedefinisanog stanja, u različitim fazama privatizacije, tenderima, aukcijama. Uz to će biti određen i socijalni program, a višak zaposlenih će morati da napusti preduzeća", rekao je Radulović i dodao da je za ceo proces ključno i donošenje zakona o radu.
Kako je objasnio, ubuduće će biti primenjivan fleksibilniji model privatizacije, jer će moći da se proda ceo kapital, ali i određeni udeo u vlasništvu preduzeća, u zavisnosti od toga koji model najbolje odgovara konkretnoj firmi. Preduzećima koja čekaju novog vlasnika upravljaće privatizacioni upravnici koji će za savestan rad odgovarati sopstvenom imovinom. Taj posao moći će da rade i sadašnji direktori ukoliko ispunjavaju potrebne kriterijume.
Prema Radulovićevim rečima, država je najveći poverilac tih preduzeća, ali su potraživanja bezvredna, jer su veća od vrednosti imovine preduzeća, pa je sav državni kapital izgubljen.
Prema novom zakonu, kupac kapitala neće moći da bude domaća firma koja posluje u društvenom vlasništvu, kao ni fizičko lice koje se pokazalo kao nesavestan vlasnik ranije privatizovanih preduzeća. U nadmetanju za kupovinu preduzeća u Srbiji neće moći da učestvuju ni strane firme kojima upravljaju domaća pravna i fizička lica, kao ni ona sa off-shore destinacija.
Kada se radi o izmenama Zakona o stečaju, koje su takođe na javnoj raspravi, Radulović je negirao ocene da će novi zakon onemogućiti kontrolu nad stečajnim upravnicima.
"Takve tvrdnje nisu tačne, ono što uvodimo je potpuna transparentnost rada, odgovornost stečajnih upravnika i snaga u rukama poverilaca. Biće ukinuta Agencija za licenciranje i osnovana komora stečajnih upravnika. Nadzor prvo vrši sudija, nakon toga poverioci, onda i državna agencija, sada Centar za stečaj u Agenciji za privatizaciju, i onda i Komora stečajnih upravnika", rekao je Radulović i objasnio da stečajni upravnici nisu državni činovnici
Izmenama zakona prvi put se reguliše stečaj povezanih firmi tako što one dobijaju jednog stečajnog upravnika, obrazuju jednu stečajnu masu i jedan plan reorganizacije, a primenjuje se načelo ravnomernog namirenja poverilaca

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Си Ђинпинг долази у Београд поводом годишњице бомбардовања кинеске амбасаде

  🇷🇸🇨🇳 Си Ђинпинг долази у Београд поводом годишњице бомбардовања кинеске амбасаде Кинески лидер посетиће Србију у мају током европске т...