Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

NOVE INVESTICIJE: Grci u Vojvodinu ulažu 30 miliona evra

Grčko-nemačka kompanija „Grin alijans“, fabrika za proizvodnju solarnih panela „Eliterm“ i IT kompanija „Kompjuter tim“ traže partnere za izgradnju velikih proizvodnih linija u našoj zemlji
Grčka, Grin alijanszoom
Saradnja... Grčki predstavnici na forumu za razvoj u Novom Sadu
BEOGRAD - Pregovori u toku...
Tri grčke kompanije najavile su spremnost da investiraju i otvore pogone u Novom Sadu, ali i drugim delovima Vojvodine i Srbije, posle prvog Foruma za razvoj i investicije, koji je organizovao Nacionalni savet Grka u Srbiji u saradnji sa Skupštinom Grada Novog Sada.

Realizacija 2014.

- Grčko-nemačka kompanija „Grin alijans“, fabrika za proizvodnju solarnih panela „Eliterm“ i kompanija „Kompjuter tim“, koja se bavi IT tehnologijom, traže partnere za izgradnju proizvodnih linija u Srbiji. Pregovori su u toku, a 2014. godine trebalo bi da se sve realizuje. Najbitnije je da bi, od dana kada radovi počnu, sve trebalo da bude gotovo za 12 meseci - kaže doktor Hristos Aleksopulos, predsednik Nacionalnog saveta Grka u Srbiji.

Grčko-nemačka kompanija „Grin alijans“ iz Soluna, koja se bavi razvijanjem komercijalnih ekoloških programa, visokom tehnologijom u poljoprivredi i proizvodnjom bioenergije, izrazila je spremnost da u Vojvodinu investira čak 30 miliona evra.

Nova radna mesta

- Odnos između Grčke i Srbije izgrađen je na snažnim temeljima. Naše dve zemlje treba da sarađuju u oblastima koje mogu da doprinesu oporavku privrede. To je pre svega transfer tehnologije, koji bi trebalo da dovede do rasta ekonomije i zapošljavanja - kaže Aleksopulos.

Podsetimo, 2008. Grci su uložili 250 miliona evra u našu zemlju. U tom projektu učestvovalo je čak pet grčkih kompanija, a oko 50 firmi iz Grčke planiralo je da započne poslovanje u Srbiji. Još tada su grčki investitori govorili da je Srbija obećana zemlja za njih i da će saradnja koju su započeli trajati godinama.
Ukupno uloženo 2,5 milijardi evra

Predsednik Grčke Karolos Papuljas nedavno je izjavio da je u grčkim firmama u Srbiji zaposleno oko 25.000 ljudi.
- Grčka je na trećem mestu stranih investitora u Srbiji i ukupno je uložila 2,5 milijardi evra - objasnio je Papuljas i dodao da je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje u 2012. godini bila 319 miliona evra, ali da postoje velike mogućnosti da se poveća.
U Srbiji 300 grčkih firmi

- U Srbiji trenutno posluje oko 300 grčkih kompanija
- U direktnim investicijama na srpskom tržištu učestvuje 100 grčkih kompanija
- 150 kompanija ima zajednička ulaganja sa srpskim preduzećima
- Grčke banke u Srbiji zauzimaju 15 odsto tržišta
- Trgovinska razmena na godišnjem nivou između Srbije i Grčke iznosi 360 miliona evra
- 250 miliona evra Grci su uložili u Srbiju 2008.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες