Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013

Potrebni radnici za vađenje šargarepe (dnevnica 1.200 dinara)

PARAĆIN - U opštini Paraćin, u punom jeku je vađenje šargarepe, povrća koje u ovom delu, poznatom po kukuruzu i pšenici, iz godine u godinu, zauzima sve veće površine.
agrar-sargarepa1
Ove godine šargarepom je zasejano oko stotinu hektara, prosečan prinos je oko osam vagona po hektaru, a na vađenju je angažovano 400 sezonskih radnika, uz dnevnicu od 1.200 dinara.
Za radnicima je velika potraga, pa su poljoprivrednici gotovo ceo Paraćin oblepili oglasima i pozivima radnicima da se jave.
Najveće površine su zasejane u selu Striža, prvom u Srbiji, gde je u polja dovedena struja za pokretanje elektromotora za polivanje, umesto skupog dizel benzina.
Mladi poljoprivrednik Ivan Vlajić, izjavio je novinarima da je "povrtarstvo izvor prihoda za njegovo domaćinstvo", a pod šargarepom ima tri hektara.
On će ove jeseni ostvariti manji prinos, 5,5 tona po hektara, jer mu je mrkva proletost slabije nikla, manje je dao đubriva i, kako kaže, preskočio jedno polivanje.
Vlajić dnevno angažuje 30 do 40 sezonskih radnika a po neke ide u grad vozilom u jutro i vraća ih uveče. Kod njega rade radnici iz Paraćina, tekije, Mirilovca, Buljana...
"Jedan radnik ubere i spakuje oko 20 džakova šargarepe", rekao je Vlajić i podsetio da se šargarepa sprema u hladnjače gde će dočekati proleće. Vlajić na svom imanju, na velikim površinama, gaji i crni luk, krompir, cveklu, kupsu...
Uz Vlajića, veliki proizvođači šargarepe u paraćinskoj opstini su: Milivoje Vučković, Ivica Stanojević, Dragan Miladinović, Dejan Jovanović, Marko Marinković, Zlatica Obradović, Dragan Marković, Uroš Savić, Dragan Vasić, Zoran Todorović, Dragutin Milićević...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου