Objavljeno u 13:19
Prvi poslovni forum „Investicije i razvoj – mogućnosti saradnje“, koji ima za cilj spajanje privrednika Soluna i Novog Sada, održava se danas u Skupštini grada. Na forumu učestvuju predstavnici dva grada i regije, predstavnici univerziteta, sajmova i organizacija koje okupljaju privrednike i ekonomiste.
Otvarajući Poslovni forum, predsednik Skupštine grada Siniša Sević poručio je da je ideja upoznavanje ljudi iz Soluna i Novog Sada, Vojvodine i Severne Grčke.
- Nalazimo se na početku pristupnih pregovora sa Evropskom unijom i u takvom ambijentu želimo da upoznamo privrednike, kao i one koji se bave organizacijom sajamskih manifestacija, profesore i saradnike novosadskog i solunskog univerziteta – kazao Sević.
On je dodao da će forum približiti ljude koji se bave privredom, te da oni u međusobnoj komunikaciji pronađu zajednički interes da investiraju i rade.
1
Organizator prvog Poslovnog foruma je Skupština Grada Novog Sada i Nacionalni savet grčke nacionalne manjine u Srbiji. Forum je podeljen u nekoliko tematskih grupa, među kojima su obrazovanje, potom međunarodne sajamske izložbe, privredne komore, uloga lokalnih i regionalnih vlasti u privrednom razvoju i investiranje u Novi Sad.
Predsednik Nacionalnog saveta grčke nacionalne manjine u Srbiji dr Hristos Aleksopulos istakao je da u „današnjim teškim ekonomskim vremenima pokušavamo da stvorimo priliku u proizvodnom potencijalu dva regiona.“
- Cilj današnjih razgovora je da se promovišu i stvore uslovi koji će omogućiti buduće investicione aktivnosti u oba regiona – naveo je Aleksopulos.
U okviru foruma Sević je otvorio izložbu „Grci i Cincari starog Novog Sada“ u foajeu Skupštine grada, koju će Novosađani moći da posete u naredne tri nedelje. Tokom dana održaće se i promocija knjige Miroslava Jovičina „Jelini starog Novog Sada kao deo grčke dijaspore“.
3
NNS