Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Severna Mitrovica centar buduće ZSO

  Sub, 16/11/2013 - 10:23 -- MRS

Uoči drugog kruga lokalnih izbora na KiM, pre svega u severnom delu Kosovske Mitrovice, taj proces je i dalje glavna politička tema u Srbiji. Poslednjih dana, intenzivirane su i aktivnosti u procesu evrointegracija Srbije.
Izlazak na birališta i pobeda Srba u severnoj Kosovskoj Mitrovici na ponovljenim lokalnim izborima ne bi imala samo simboličan značaj za celinu srpskog naciona na KiM, jer se ceo koncept buduće Zajednice srpskih opština zasniva zapravo na težnji da njeno sedište bude upravo u severnom delu tog grada. Jednostavnije rečeno, a kako su to već objašnjavali najviši državni zvaničnici Srbije, tu bi bio svojevrsni administritativni centar za 10 opština sa većinskim srpskim stanovništvom na KiM – četiri na severu i šest južno od Ibra.
Trenutna međunarodna pozicija Srbije, pa samim tim i Srba na Kosmetu, nije baš povoljna, pa se zbog toga mora imati u vidu da se sada objektivno ne može dobiti više. Pobeda Srba u severnoj Mitrovici, kao što to ovih dana ističe i premijer Srbije Ivica Dačić, značila bi "uspostavljanje arterije za vezu između države Srbije i kosmetskih Srba, zato što su druge vene presečene".
I mimo te poruke sa najvišeg političkog nivoa, svi dobronamerni kosmetski Srbi bi trebalo da imaju na umu da samo adekvatnom izlaznošću na glasačka mesta, mogu da izaberu kandidate koji će na najbolji način voditi njihovu opštinu, i kako bi se čuo njihov glas u budućnosti. Uz to, podrazumeva se da je prethodno neophodno omogućiti mirno i dostojanstveno ostvarivanje biračkog prava za sve kosmetske Srbe koji žele da ga iskoriste.
Bude li, s druge strane, ishod glasanja, i izbornog procesa uopšte, drugačiji, pod znakom pitanja je i formiranje Zajednice srpskih opština. Zato poziv na bojkot glasanja pojedinih grupacija i očekivanje da bi predstavnici međunarodne zajednice u tom slučaju morali "nešto da učine", u ovom trenutku ne zvuči realno. Logičnije je zato verovati da bi bojkotom, Srbi dobili – ništa!
U posrednoj, pa čak i u neposrednoj vezi sa kosmetskim pitanjem i izborima u južnoj pokrajini jesu i intenzivirane aktivnosti u procesu evrointegracija Srbije. Podsetimo, visoka predstavnica EU Ketrin Ešton trebalo bi da podnese izveštaj o primeni Briselskog sporazuma uoči same odluke Evropskog saveta o otvaranju pregovora o članstvu sa Srbijom. Ministar bez portfelja zadužen za evrointegracije Branko Ružić i šefica državnog Pregovaračkog tima sa EU Tanja Miščević boravili su u tom kontekstu proteklih dana u više evropskih prestonica kako bi tamošnjim zvaničnicima predstavili dosadašnje rezultate koje je Srbija postigla. I Ružić i Miščevićeva posle tih razgovora su izrazili očekivanje da prva međuvladina konferencija Srbije i EU bude održana 20. decembra, tj. da krajem godine i formalno počnu politički pregovori sa Briselom. Hoće li se to zaista i desiti, zavisiće, pored ostalog, i od ishoda lokalnih izbora na KiM

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...