Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013

Srbija: Svaka peta firma u blokadi

BEOGRAD - U Srbiji je za poslednja četiri meseca blokirano oko osam i po hiljada firmi. Ukupan iznos blokade 53.149 preduzeća, i to bez kamate iznosi 210 milijardi dinara.
katanac
Na kraju juna u blokadi je bilo 44.677 firmi. Od tada pa do danas beleži se trend rasta blokiranih računa u skoro svim kategorijama. Od preduzetnika, preko sektora malih i srednjih preduzeća, pa do velikih firmi.
U svim blokiranim firmama, prema podacima Narodne banke Srbije, trenutno najveći udeo imaju preduzetnici kojih je 30.360, dok među pravnim licima prednjače blokirani računi malih preduzeća kojih je 13.069. To znači da je u ovom trenutku u Srbiji skoro svaka peta firma u blokadi.
Milan Knežević, predsednik Asocijacije malih i srednjih preduzeća, kaže da je ovakva situacija sasvim očekivana, ali i da trendovi i te kako zabrinjavaju.
"Tome je kumovao pad kupovne moći građana, precenjen dinar, dalji rast stope nezaposlenosti, a paralelno je došlo do povećanja troškova poslovanja. To je potpuno isisalo obrtni kapital firmi, nelikvidnost se prenosi sa jedne firme na drugu kao domino efekat i pada sve", kategoričan je Knežević.
Modna konfekcija „Modus“, na čijem je Knežević čelu, zabeležila je, kako on tvrdi, pad prometa od 20 odsto u odnosu na oktobar protekle godine.
Sa povećanjem broja firmi u blokadi raste i broj onih koji ne primaju platu.
Ako se pođe od toga da, primera radi, svako od tih 8.500 preduzeća zapošljava po petoro ljudi, za ova četiri meseca dovedena su u pitanje primanja za preko 40.000 ljudi.
Ljubomir Madžar, ekonomista, tvrdi da su blokade firmi samo jedan od aspekata krize i da bi ceo ovaj proces mogao da se ubrza iz više razloga.
"Prvo, imamo državu koja nikome ništa ne plaća, a malo je firmi koje neće osetiti posledice zbog velike nediscipline države. Drugo, rast poreza je takođe počeo da daje neke efekte, pa se jedan deo privrednika povukao u ilegalu. Treće, smanjuje se uvoz, a naša privreda je uvozno zavisna pa i sa te strane dolaze nepovoljni pritisci", objašnjava Madžar.
Da je sve manje zdravih firmi u privredi dokazuju i veća potraživanja banaka. Veroljub Dugalić, sekretar Udruženja banaka Srbije, upozorio je ovih dana da je udeo nenaplativih kredita privrede u ukupnim kreditima 24,5 odsto, a da je na početku godine taj procenat iznosio 16 odsto.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες