Τρίτη 26 Νοεμβρίου 2013

Usvojeni zakoni o detektivima i o privatnom obezbeđenju

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas Zakon o detektivskoj delatnosti, kojim se prvi put reguliše ta oblast u kojoj, prema procenama, ima od 25.000 do 60.000 zaposlenih, a usvojen je i Zakon o privatnom obezbeđenju.

Nastanak i održivost detektivske delatnosti u Srbiji, EU i svetu uzrokovana je sve većom potražnjom tržišta za detektivskim uslugama.


Zakonom se sprečava da detektivi, kao i oni koji se bave privatnim obezbeđenjem, koriste operativno tehnička sredstava i metode koji su isključivo u nadelžnosti državnih organa, precizira da je ministar zdravlja dužan da donese akt kojim se utvrđuje lista referentnih zdravstvenih ustanova koje izdaju uverenja o psihofizičkoj sposobnosti onih koji se bave privatnim obezbeđenjem.



Na taj način se sprečavaju evenutane zloupotrebe prilikom pribavljanja lekarskog uverenja, ukoliko bi se to uverenje moglo pribaviti u bilo kom domu zdravlja.


Fizičko lice ne može dobiti licencu, ako ima položen stručni ispit kod nelicenciranih pravnih lica za obuku, a obuku za obavljanje poslova privatnog obezbeđenja, pored ovlašcjhenih pravnih i fizičkih lica, može da sprovodi i MUP.


Zakon je predvideo i da detektiv može da prikuplja i obrađuje podatke samo od onih koji na to dobrovoljno pristaju, a da je dužan da osobama od kojih prikuplja podatke, na njihov zahtev, pokaže detektivsku legitimaciju i ovlašćenje koje ima za obavljanje tog posla.


Zakonom o detektivskoj delatnosti ograničava se postojanje preduzeća koje se bave detektivskom delatnošću i utvrđuju uslovi.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...