Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2013

Vlada Srbije sprema 35 miliona evra za ulaganje u start-up projekte

BEOGRAD - Radulović je na početku najvećeg investicionog foruma na Balkanu Belgrade Venture Forum izjavio da je država iz budžeta izdvojila četiri milijarde dinara koje će se od januara 2014. koristiti za privlačenje privatnih 'venture capital fondova'.
start-up1
"To će doneti privatni novac, a država će koinvestirati u iznosu od 20 do 40 odsto", rekao je Radulović na otvaranju foruma u hotelu "Metropol".
Radulović je objasnio da je reč o investicionim fondovima za razvoj inovacija, koje su preko potrebne srpskoj ekonomiji.
On je naglasio da su tim fondovima potrebni projekti za finansiranje i pozvao sve preduzetnike i inovatore u Srbiji da ih ponude. Prema njegovim rečima, ulaganjem u inovacije, koje su budućnost svake zemlje, Srbija će dobiti novi zamajac i otvoriti novo poglavlje za budućnost.
Problem je u tome što ulaganja u inovacije obično imaju prvih nekoliko godina gubitke i potrebno je vreme dok počnu da stvaraju profit, zbog čega banke ne mogu da finansiraju takve projekte, naglasio je Radulović. On je rekao da su zbog toga za finansiranje takvih projekata neohodni posebni investicioni fondovi pod nazivom "venture capital fondovi", čiji menadžment takođe pomaže da se ostvari proboj na tržištu.
"Ovo će takođe biti veliki magnet za naše ljude u inostranstvu da se vrate u Srbiju", rekao je Radulović.
On je istakao da se država više neće direktno mešati u to ko će dobijati novac.
Prema njegovim rečima, iskustva u Izraelu predstavljaju dobar model, koji bi trebalo primeniti i u Srbiji, s obzirom na to da je ta zemlja ostvarila veliki preokret u investicionim delatnostima i u IT sektoru.
On je izrazio očekivanje da će ti fondovi biti pokrenuti već u januaru iduće godine i da će biti objavljen javni poziv kako bi se na osnovu pristiglih ponuda kreirali fondovi za konkretne projekte.
Što se tiče Ministarstva privrede, to bi trebalo pokrenuti što pre, dodao je Radulović.
Investitori koji će ih slušati spremni su da u izuzetne projekte ulože od 10.000 do nekoliko miliona evra po kompaniji.
U tri koraka do stranih investicija
Radulović je izjavio da Vlada Srbije sprovodi tri vrste sistemskih mera za privlačenje stranih investicija, te mere su - pomaganje državnim preduzećima, dostupniji krediti i regulatorna reforma.
Država će očistiti preduzeća u restrukturiranju od dugovanja i rešiti probleme kako bi ih postavila na zdrave noge, što će biti najbolji poligon za privlačenje stranih investicija, rekao je Radulović nakon otvaranja najvećeg investicionog foruma na Balkanu Belgrade Venture Forum.
Ministarstvo privrede takođe zajedno radi sa Narodnom bankom Srbije (NBS) i Ministarstvom finansija kako bi se snizile kamatne stope i krediti za privredu postali dostupniji, rekao je Radulović.
On je istakao da Ministarstvo sprovodi aktivnosti i na regulatornoj reformi kako bi uslovi poslovanja u Srbiji postali mnogo bolji.
"Taj skup sistemskih mera će učiniti Srbiju jako atraktivnom", naglasio je Radulović.
On je rekao da je mnogo važnije doneti novi Zakon o radu i Zakon o planiranju i izgradnji nego obezbediti subvencije.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution.