Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

11 grčkih mudrosti za srećniji i zdraviji život

Grčka, kao jedna od najstarijih kultura na svetu, poznata je i kao kolevka mudrosti. Ali, nisu samo stari filozofi kao što su Platon ili Aristotel razmišljali o tajnama smisla života. Zdrave navike i rituali u slobodnom vremenu moderne Grčke takođe nas mogu naučiti zdravijem i srećnijem životu.
Za vas otkrivamo 11 grčkih tajni za zadovoljstvo u životu.


1) MEDITERANSKA ISHRANA

Mediteranski način ishrane podrazumeva dosta povrća, maslina, zdravih masnoća i ulja, ribe, nerafinisane žitarice i crno vino (u umerenim količinama), što sve utiče na smanjenje srčana obolenja, gojaznost, kancer i Alchajmerovu bolest.

2) POPODNEVNA DREMKA

Grci čvrsto veruju u mnoge stvari, a jedna od njih je i obavezan popodnevni odmor.

U manjim gradovima i mestima radnje se obično zatvaraju popodne radi “grčke sijeste”, i ponovo se otvaraju u pet sati popodne.
“Popodnevno dremanje je vrlo prijatna navika. Na neki način, ona nam duplira dan. Jer ponovo sve počinjete iz početka u pet popodne i možete da nastavite do ponoći.

3) ŠETAJU

Kada sunce zađe, širom zemlje mogu se videti grčke porodice kako opušteno šetaju gore-dole glavnom ulicom mesta, što je praksa koja se nekad zvala “korzo”.

4) POSTAVLJAJU SEBI DUBOKA PITANJA

Grčka filozofska tradicija jedna je od najstarijih na svetu i verovatno najbogatija.

Filozofske rasprave cvetale su u drevnoj Grčkoj, a filozofi, kao što su Platon, Aristotel, Plotin, Epikur ili Epiktet, postavljali su velika pitanja: kao, na primer, šta znač dobar život?

Kako treba vladati gradom? Šta je moral i kako treba da se ponašamo prema drugima?
Na mnoge načine, starim Grcima dugujemo promišljanje o životu. Kao što je Aristotel rekao: “Poznavati sebe predstavlja početak mudrosti”.

5) GOSTOPRIMLJIVI SU I DAREŽLJIVI

Grčka gostoprimljivost seže daleko do vremena Odiseja, i utkana je u grčku kulturu do današnjeg dana. Za gostoprimstvo Grci koriste reč “filoksenija”, što bi u prevodu moglo da znači “ljubav prema strancima”. Nekada davno su seljani i stanovnici manjih gradova širom Grčke primali putnike namernike, nudili im prenoćište i obed.


6) OTKRILI SU TAJNE DUGOVEČNOSTI

Malo sredozemno ostrvo Ikarija ima najzdraviju populaciju koja najduže živi na svetu. Muškarci četiri puta češće od Amerikanaca dožive 90-te. Kod njih je, takođe, zabeležen manji broj slučajeva depresije i demencije. Njihova tajna?


Sveža zdrava mediteranska ishrana, borave dosta na čistom vazduhu, održavaju čvrste porodične i društvene veze i dosta spavaju.
“Kasno ustajemo, i uvek dremnemo malo popodne”, izjavio je za Njujork tajms jedan Grk.

7) IMAJU VREMENA ZA DOKOLICU

Da li ste primetili da Grci ne nose ručne satove? Ili da nijedan sat nije tačan? Uživanje u životu nije svojstveno samo ostrvu Ikarija.

Poznato je da Grci vode usporen način života.




8) IZMIŠLJAJU PRIČE

Bogata tradicija grčke mitologije još uvek je živa i jaka u današnjoj kulturi. Kroz te klasične priče o bogovima i smrtnicima, deca se uče klasičnoj mudrosti i moralnim vrednostima. Mitovi su značajni i zbog što kroz njih mozak pokušava da ljudskom životu da značaj i strukturu.

9) PROVODE VREME NAPOLJU

Zbog lepe i prijatne klime, predivnih plaža i pejzaža, čemu sedeti u kući, u zatvorenom?

10) OKUPLJAJU SE OKO UKUSNIH JELA

Grci vole da jedu, vole da se porodično okupe, da se druže sa komšijama


11) ZNAJU GDE DA POTRAŽE SREĆU

Stoici su bili jedna od drevnih grčkih filozofskih škola osnovana u Atini, koja je i danas vrlo relevantna. Stoici su verovali da stres i nezadovoljstvo nisu plod spoljašnjih događaja, već proizvod našeg unutrašnjeg sveta, prosuđivanja, te stoga sreću, takođe, možemo pronaći duboko u sebi.

Stoički filozof Epiktet rekao je da je jedan da potražimo sreću da pogledamo unjutra; da “prestanemo da brinemo o stvarima koje su van naše moći ili želja”.
Verovanje stoika nije govorilo o materijalnoj sigurnosti ili zagrobnom životu. Ali je neosporno govorilo o sreći u ovom životu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....