Κυριακή 29 Δεκεμβρίου 2013

6 dana naučnici zarobljeni na Antarktiku: Brojimo ptice i čekamo pomoć

Sudbina ruskog broda nalazi se u rukama posade australijskog ledolomca “Aurora Australis”. Ruska ambasada u Australiji saopštila je da putnicima nisu ugroženi životi.
ruski brod zarobljen, printskrin zoom

„I dalje smo ovde, zaglavljeni... Ako prolazite ovde, obavezno nas posetite“, glasila je poruka sa naloga na video-servisu “Vajn” Krisa Tarnija, jednog od naučnika koji se nadaju pomoći, dok je njegov kolega doviknuo “Sjajno”.
Tarni, profesor klimatskih promena na Univerzitetu Novog Južnog Velsa u Australiji, putem društvenih mreža poručuje da su svi na brodu dobro. “Izuzetno smo dobro raspoloženi i zaista je zapanjujuće kako su svi članovi tima uspeli da se saberu. Čekamo na brod da dođe, ali timovi i dalje nastavljaju naučne programe i time sebi nalaze posao, što je fantastično, napisao je on.
Naime, na brodu “Akademik Šokalskij” sa 74 putnika većinom su australijski naučnici i turisti, dok su 22-člana posada iz Rusije. Pre ledolomca Australijske pomorske bezbednosne agencije, do zarobljenog broda pokušao je da se kroz led Južnog pola probije francuski “Astrolab”, a potom i kineski “Snežni zmaj”.

Sudeći po tvitovima naučnika koji čekaju pomoć, kineski brod ulio je najviše nade kada su ga ugledali na horizontu. Kineski ledolomac približio se ruskom brodu na oko 12 kilometara.

„Nažalost, kineski brod je naišao na dubok led i nije mogao da ga slomi“, izjavio je za AFP portparol australijske Administracije za pomorski saobraćaj.

Australijski ledolomac bi do zarobljenih ljudi trebalo da stigne večeras.

Ruski brod “Akademik Šokalskij” zaglavio se na Badnje veče, kada je i poslao poruku za pomoć, na oko 185 kilometara od francuske baze na Antarktiku.

Nezgoda se dogodila zbog jakih vetrova koji su nabacali led i sneg oko plovila gde se ubrzo oformio debeli ledeni pojas.

Vođa ekspedicije sa ugroženog broda Kris Tirni rekao je da će brod nastaviti svoje putovanje čim bude oslobođen.

- Mi se zapravo sada nalazimo usred snežne oluje. Prosećna brzina vetra je 50 kilometara na čas, a udari su od 70 kilometara na čas. Okruženi smo morem leda kroz koji ne možemo da se probijemo - naveo je Tarni u četvrtak u video-poruci koju je postavio na Tviter.

Naučnici i turisti su krenuli na putovanje rutom kojom je pre jednog veka plovio čuveni australijski istraživač Antarktika Daglas Moson.

I pored nevolje koja ih je zadesila, naučnici nisu sedeli skrštenih ruku, već su iskoristili vreme da prebroje ptice u toj oblasti, a probušili su led u blizini broda kako bi fotografisali podvodni svet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες