Σε πρώτη γραμμή βρίσκεται ο ενεργειακός κλάδος της Δημοκρατίας της Σερβίας, η ανακατασκευή του διυλιστηρίου του εργοστασίου του «Νόβι Σάντ». Εκεί θα οργανωθεί η παραγωγή λαδιών. Ανανεώνεται και το εργοστάσιο «Πάντσεβο» Θα εξοπλιστεί με νέα τεχνολογικά μέσα για τη βαθιά επεξεργασία υδρογονανθράκων. Ο όγκος των ρωσικών εισροών στην ανακατασκευή των εργοστασίων φτάνει το 1,5 εκατομμύριο ευρώ. Τους λόγους για τους οποίους η Σερβία επέλεξε τη Ρωσία ως στρατηγικό επενδυτή, πράγμα απολύτως κατανοητό, ερμηνεύει ο σχολιαστής της «Φωνής της Ρωσίας» Πιότερ Ισκεντέροφ:
Η Σερβία δεν έχει ενταχθεί στους ευρωπαϊκούς οικονομικούς μηχανισμούς – τόσο εκείνων που ιδρύθηκαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, όσο και στους καθαρά επενδυτικούς. Για το λόγο αυτό η Σερβία απλά δεν έχει από πού αλλού να δεχτεί επενδύσεις, εκτός από τη Ρωσία, με την οποία τη συνδέουν πολυετείς οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.
Η συνεργασία των δύο χωρών έχει ενταθεί εμφανώς στις αρχές του 2008. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν για τη συμμετοχή της Σερβίας στην κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου «South Stream». Αυτό εξασφάλισε στο Βελιγράδι την εγγύηση των δικαιωμάτων διέλευσης. Η σερβική πετρελαϊκή εταιρίας NIS είχε την ευκαιρία για να την ανανέωση των υποδομών της. Μετά την ολοκλήρωση με τη θυγατρική εταιρεία της Gazprom, την Gazprom Neft’, η NIS έγινε ο δεύτερος σε μέγεθος εξαγωγέας πετρελαϊκών προϊόντων από τη Σερβία. Από τον Ιανουάριο μέχρι το Δεκέμβριο ο όγκος των πωλήσεων στο εξωτερικό αυξήθηκε κατά 63%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αυτό έφερε συμπληρωματικά έσοδα στον προϋπολογισμό της δημοκρατίας.
Σήμερα ο κύκλος των ενδιαφερόντων των ρώσων επενδυτών διευρύνθηκε, συμπεριλαμβάνει πλέον τη βιομηχανία, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση.
Οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Σερβίας, κατά τη γνώμη των ειδικών, εισέρχονται σε νέο επίπεδο. Η Σερβία γίνεται εταίρος – κλειδί στην υλοποίηση των ρωσικών σχεδίων για τη μεταφορά ενεργειακών πρώτων υλών. Η σερβική διακλάδωση του «South Stream» θα οδηγεί στη Κεντρική και Νότια Ευρώπη. Σύντομα το Βελιγράδι θα έχει ακόμη μεγαλύτερο όφελος από την εταιρική του σχέση με τη Μόσχα.
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο: http://greek.ruvr.ru/2013_12_18/256151989/