Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

БиХ: Организован терор над Србима

Бања Лука – У БиХ је на снази организовани терор према Србима и њега проводе Тужилаштво БиХ и СИПА, под наредбом међународних фактора. Срби се морају показати као ратни злочинци по сваку цену. То се види и из последњег хапшење за ратни злочин у Трнову, када је СИПА привела Маринка Бјелицу, стопостотног инвалида, који је у рату изгубио троје деце, и његовог јединог преживелог сина Зорана, а све под маском ратних злочинаца. Маринко је убрзо након хапшења пуштен, а Зоран је и даље у притвору.
Саговорници „Новости“ тврде да је ово само тестирање граница до којих ће српски народ да трпи тортуру, хапшења, али и правни линч од правосудних институција БиХ.
Недељко Митровић, председник Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске, каже за „Новости“ да је сада прави тренутак да институције РС коначно раскрсте са правосуђем БиХ.
„Правосуђе БиХ је под патронатом међународне заједнице и Бошњака. Док је тако, Срби ће се хапсити и малтретирати, а злочинци који су убијали Србе слободно ће шетати по Сарајеву. Институције РС коначно већ једном морају заштитити своје грађане и спречити иживљавање СИПА и Тужилаштва БиХ над грађанима“, поручио је Митровић.
Он каже да је скандалозно да се хапси човек који је инвалид и у рату остао без троје деце, а да по Сарајеву шетају слободни српски џелати попут Јована Дивјака, Ејупа Ганића, Атифа Дудаковића, Насера Орића и многих других.
„Наравно, више се Тужилаштво БиХ не оглашава поводом случаја Добровољачка, Тузланске колоне, или око логора смрти у Тарчину. То се није десило за правосуђе БиХ. Али, зато се мало пронађе неки Србин којем упадају у кућу и одводе га под изговорима да је починио ратни злочин“, истиче Митровић.
Према Митровићевим речима, Република Српска има шансу да се кроз структурални дијалог коначно избори за реформу правосуђа БиХ.
„Уколико се структуралним дијалогом правосуђе БиХ не буде променило и натерало да ради за све грађане БиХ, а не само за Бошњаке, онда се поставља јасно питање коме оно треба и да ли се уопште треба освртати на њихове акције „, поручио је Митровић.
С друге стране, Бранислав Дукић, председник Савеза логораша РС, каже за „Новости“ да већ годинама правосуђе БиХ жмури над злочинима над Србима, али зато једва чека да покаже снагу над Србима хапсећи их у кућама.
„Где су те истраге за више од 500 логора на подручју Федерације БиХ, где је на хиљаде Срба скончало? Како то Тужилаштво БиХ и СИПА никада нису окончали предмете везане за логоре смрти по Сарајеву? Па данас је седиште правосудних институција БиХ у касарни „Виктор Бубањ“, где је за време рата убијено у логору на стотине Срба“, пита се Дукић.
Према његовим речима, РС дефинитивно мора прекинути сваки вид сарадње са правосудним институцијама БиХ, јер су очигледно под патронатом Бошњака и странаца.
СДС: Селективна правда
Градски одбор СДС Источно Сарајево осуђује хапшење Маринка и Зорана Бјелице из општине Трново, која је позната као локација великог страдања српског народа током рата.
„Док 20 година чекају на одговоре ко је извршио злочин над њиховом породицом, они су сада у позицији да дају одговоре о наводним злочинима у другој општини. Због овог и сличних случајева правосудних органа у БиХ, може се констатовати да се ради о селективној правди и да се само процесуирају Срби“, поручују из ГО СДС.
У саопштењу се наводи да ратни злочини који су почињени у општини Трново спадају међу највеће злочине над Србима за које до сада нико није одговарао. ГО СДС је изненађен акцијом СИПА, јер се хапсе жртве и породице жртава.
С. Мишљеновић / Новости

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...