Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Сељаци све сиромашнији, торови празнији

Сељаци све сиромашнији, торови празнији
(Фото: Новости)

Сељаци све сиромашнији, торови празнији

Сељаци све сиромашнији, торови празнији
Београд – Српски сељак има 59 година, једну краву, три свиње и 20 кокошака, а живи у Шумадији где обрађује земљу величине пет хектара са трактором старим 10 година.
Овакви резултати пописа пољоприведе у Србији, првог после пола века, у неким сегментима су апсолутно поражавајући, али су по оцени Драгана Гламочића, министра пољопривреде, реални и представљају аларм на будилнику.
„Пољопривредом се бави 1,4 милиона људи, а просечна старост је 59 година“, каже Драган Вукмировић, директор Републичког завода за статистику.
„Занимљиво је да се 82 одсто газдинстава води на мушкарца, али пољопривредне радове у 63 одсто обављају жене. Српско село је старо, у 69 одсто случајева има од једног до два члана, а најгора је сигурација у Црној Трави, Бабушници и Сечњу.“
Занимљиво је да 77 одсто домаћинстава гаји стоку, али имају само једну-две краве, од три до девет свиња. Србија има 908.102 говеда, 1,7 милиона оваца 3,4 милиона свиња и више 26 милиона живине.
Министар Гламочић је нагласио да сада Министарство има увид у комплетну слику и добру основу за праћење, оцену и планирање будуће аграрне политике.
„Ови подаци стижу у одлучујућем тренутку, уочи почетка преговора са ЕУ у јануару, јер ће за њих бити потребни тачни подаци „, истакао је Гламочић.
Ово је први попис у последњих 50 година и прошле године анкетирано је 937.210 домаћинстава и 4.200 пољопривредних комбината и фирми, а резултати пописа су показали да у Србији тренутно има 631.552 пољопривредна газдинства.
Наводњавање
Србија има 3,8 милиона хектара пољопривредног земљишта, али се наводњава само 2,9 одсто или 99.773 хектара. Највећи проценат земљишта које се наводњава, 58,251 хектар, налази се у Војводини.
Код комшија – боље
Подаци су нарочито поразни када се Србија упоређује са комшијама, а нарочито са земљама ЕУ. Просечна величина поседа у Србији је 5,4 хектара (у Војводини 11 хектара, а у Шумадији 3,2 хектара), док је у Мађарској осам, Бугарској 12, а земљама ЕУ 14 хектара. Просечан број грла по домаћинству у Србији је три, у Мађарској и Хрватској четири, а у земљама ЕУ 11!
А. Крсмановић / Новости

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....