Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Danas je Sveti Nikola, srećna slava!

U danima kada se obeležavaju krsne slave, kriza kao da ne postoji. Srbi, kao dobri domaćini, u ovim prilikama često troše i više nego što im kućni budžet dozvoljava. To odgovara trgovcima koji nekoliko dana pred Nikoljdan, 19. decembar, zadovoljno trljaju ruke. Znaju da će pola Srbije kod njih kupiti sve za pripremanje slave, a druga polovina - poklone.

Klikni za uvećanje (+)


Današnji dan u Srbiji zvanično nije praznik, ali se zbog obeležavanja najrasprostranjenije srpske krsne slave, Svetog Nikole, često tako doživljava. Zbog masovnog uzimanja slobodnih dana, državne službe rade smanjenim kapacitetima, u školama nastavu sluša znatno manji broj đaka nego inače, a ni profesori nisu u punom broju na svom radnom mestu. Sveti Nikola, zaštitnik pomoraca i siromašnih, jedan je od najvoljenijih hrišćanskih svetaca.


Beograđanin Danilo Bošković (55) Svetog Nikolu obeležava 25 godina i kaže - za trpezom mu nikada nije sedelo manje ljudi.





- Vreme se promenilo. Sve je skupo, pa se smanjuje i broj gostiju, ali i pored toga gledamo da na stolu bude svega u izobilju. A posne slave su skupe. Za petnaestak prijatelja i rodbine koji dolaze i nepozvani, potrebno je petnaestak kilograma ribe, a samo to košta oko 10.000 dinara. A gde su posne sarme, kiflice, pite, salate, piće, kolači. Bez 300, 400 evra slavu je nemoguće napraviti - objašnjava Bošković.
Upravo se zbog toga dolasku Svetog Nikole najviše raduju trgovci, jer slavilo se bogato ili skromno, ovog se dana u prodavnice slije velika količina novca.


Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija ima 2,5 miliona domaćinstava, a ako pođemo od one čuvene da “Svetog Nikolu pola Srbije slavi, a druga polovina ide u goste“, onda se ova krsna slava obeležava u više od milion domaćinstava u našoj zemlji. Kako je za pripremanje slave potrebno minimum 300 evra, ako pomnožimo to sa brojem domaćinstava u kojima se slavi Sveti Nikola, a onda tome dodamo trošak ostatka domaćinstava koji kao gosti posećuju bar jednu slavu i domaćinima donose na poklon 200 grama kafe i flašu vina, dolazimo do frapantnog podatka da se samo za Svetog Nikolu potroši najmanje 372 miliona evra.


- Za slavu uvek mora da bude, a kasnije ćemo da smišljamo načine da pokrijemo minus. Čekovi su nam već godinama spas, ali, nažalost, ove godine za jedan ček možemo da uzmemo neuporedivo manje nego prošle, pa će nam ova slava utoliko teže pasti finansijski - kaže Sava Mitrović, domaćin iz Požarevca.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου