Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

Grčka: Usvojen zakon o porezu na zemljište

ATINA - Grčki poslanici usvojili su danas zakon o porezu na poljoprivredno zemljište kao što su tražili kreditori zemlje, ali je vladajuća koalicija konzervativaca i socijalista izgubila još jednog člana kada je bivši ministar Bajron Polidoras iz vladajuće Nove demokratije glasao protiv njega i odmah izbačen iz partije zbog toga.
grcka4
Od 300 članova u grčkoj parlamentu, 152 su glasala za a 143 protiv novog zakona.
Njime će biti konsolidovani prethodni porezi i zamenjena zemljišna taksa uvedena 2011, koja se plaćala kroz račune za struju.
Takođe će prvi put biti oporezovana zemlja veća od 1.000 kvadratnih metara (10 ari).
Odmah posle glasanja, premijer Andonis Samaras rekao je da je poslanik i bivši ministar Bajron Polidoras, koji je glasao protiv zakona, izbačen iz Nove demokratije.
Stotine zemljoradnika uglavnom s Krita, demonstrirale su juče u centru Atine protiv spornog predloga zakona kojim se prvi put uvodi porez na svo poljoprivredno zemljište.
Porez na poljoprivredno zemljište do sada su bili dužni da plaćaju samo veleposednici, a ne i mali vlasnici.
Poljoprivrednici su do sada plaćali porez samo na svoje prihode.
Zakon predvidja izuzeće ili smanjenje poreza za one sa niskim prihodima kao i za stanovnike malih ostrva.
Sindikati i opozicija osudili su preterano oporezivanje nepokretnosti u zemlji čijih više od 70 odsto žitelja poseduje nekretnine, odnosno stanove i kuće u kojima žive, što je jedan od najviših procenata u Evropskoj uniji.
Stručnjaci strahuju da će ovi novi nameti, koje diktiraju kreditori Grčke, zadati novi udar tržištu nekretnina gde su cene pale više od 30 odsto od izbijanja dužničke krize 2010, a neki stanovi u Atini se, zbog velikog poreza, ne mogu prodati čak ni po ceni od svega nekoliko stotina evra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...