Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Добила отказ у Алфа банци јер је остала трудна.......mars kapitalism

Добила отказ у Алфа банци јер је остала трудна
Алфа банка (Фото: Бета)

Добила отказ у Алфа банци јер је остала трудна

Добила отказ у Алфа банци јер је остала трудна
Београд – Снежану Дуканац (39), трудницу у шестом месецу високоризичне трудноће, Алфа банка прогласила је за вишак две недеље пред Нову годину. На списку вишка радника се, поред Снежане, налазе и две породиље.
„Алфа банка је од почетка трудноће упозната са мојим здравственим стањем и извештајима лекара који сведоче да имам високоризичну трудноћу. Овим потезом они нису угрозили само мене, већ су напали дете које се још није родило“, почиње причу за “Блиц” Снежана Дуканац.
Списак вишка радника појавио се на сајту банке 13. децембра, а Снежану до данас нико из банке није позвао. “Вероватно нису хтели да ме секирају”, иронично закључује.
414073 snezana dukanac171213ras foto jelena vucetic 2 ff Добила отказ у Алфа банци јер је остала трудна
Снежана Дуканац (Фото: Блиц)
„Не знам због чега сам се нашла на списку. На посао никада нисам закаснила, паузе нисам користила, ниједна дисциплинска мера није покренута против мене, ниједан мејл опомене нисам добила. А и да је било свега тога, зар је у реду дати отказ трудници и правити се као да она не постоји“, пита Снежана.
Такође, недавно измењени Закон о раду изричито забрањује послодавцима да отпусте жену током трудноће и породиљског одсуства. Међутим, од осталих радника банке сазнали смо да се на списку вишкова налазе и две породиље. У синдикату банке потврдили су нам за једну, док за другу нису били сигурни. Како су нам објаснили, Алфа банка исплаћиваће трудницу и породиље све до истека породиљског одсуства, колико закон и налаже. Тако ће банка мирно моћи да им уручи отказ првог дана по истеку породиљског стажа.
У Алфа банци потврдили су да су објавили списак вишка запослених, међу којима је трудница.
„Алфа банка увек је поштовала закон и прописе и пословала у складу с њима. У конкретном случају, у целости смо испоштовали законску регулативу, што значи редовно исплаћивање плате у износу који закон прописује за њено стање, а такође ћемо наставити да јој исплаћујемо плату и наредних 12 месеци након рођења детета“, кратко су одговорили у банци.
Председник Скупштине Небојша Стефановић каже за “Блиц” да ће Народна скупштина тражити да се испита цео случај. Он и његов тим јуче су, након позива “Блица”, о свему обавестили и инспекцију рада.
„Сви послодавци у Србији треба да знају да Устав на посебан начин гарантује заштиту трудница и породиља и да би то сви требало да поштују. И поред тога, поручујем свим власницима и директорима фирми да је за Републику Србију веома важно да се не отпуштају труднице, породиље и мајке мале деце јер је то, пре свега, наша људска дужност. Борићемо се против лоших примера послодаваца који то не поштују и штитићемо права тих жена“, поручује Стефановић.
Ради 11 година
Снежана је високообразована жена која се усавршавала у иностранству и иза које стоји 11 година искуства.
Блиц

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...