Κυριακή 15 Δεκεμβρίου 2013

Rat partizana i četnika i dalje traje

Srbija je danas okupirana zemlja, ekonomski, društveno i kulturno razorena; zemlja u kojoj nema posledica, u kojoj ne postoji nagrada za vrlinu, niti kazna za porok, kaže Radoslav - Rale Milenković u intervjuu za „Blic“ povodom serije „Ravna gora“, u kojoj igra Stanoja Tarlaća.

Koji je značaj ove serije i šta će ona eventualno promeniti?
- „Ravna gora“ je pokušaj da se na belinama između redova istorijske građe ispriča priča o ljudskoj patnji prouzrokovanoj podelama i građanskim ratom do kojeg su podele dovele. U tom smislu verujem da će biti nezadovoljnih u oba tabora koji još ratuju i napadaju jedni druge. Danas se taj rat, srećom, odvija, uglavnom preko blogova, foruma i medija. Želeo bih da ova serija umiri strasti i pomiri ili bar primiri zavađene strane, da im ohladi glave i otvori prostor za dijalog kojem smo tako malo vični. Ne mislim da ijedan zločin treba da bude nekažnjen ili prećutan, ali možda je ova serija prilika da se o istoriji progovori istorijski i o ljudima ljudski sa iskrenom željom da, razumevajući ljude, bolje razumemo istoriju. I obrnuto.


Kakav je Stanoje?

- On je jedno, kako bi Radoš Bajić rekao, čovečište - specifičan i u isto vreme tipičan antiheroj karakterističan za srpsko selo. Otac je troje dece, zavađen s bolesnim bratom, kome je u podeli očevine uzeo bolju zemlju. Štiteći svoju porodicu i svoju njivu, suočen sa okupacijom, hapšen pa pušten, doživeće katarzu i svojom će sudbinom izoštriti sve ljudske nedoumice u vezi s podelama i deobama.

Kako vi gledate na Drugi svetski rat i taj period naše istorije?- Po tom sam pitanju vrlo subjektivan. O Drugom svetskom ratu svoje sam viđenje zasnovao još kao dečak, pre polaska u školu; o ratu sam slušao malo od oca, a mnogo više od majke, kojoj su 1942. kao sedmogodišnjoj devojčici, pred očima, oca i braću, stričeve i brojne rođake, na Kozari, pobile ustaše. A moja baba i sva sitna deca iz tog potkozarskog sela samo su igrom slučaja ili voljom božijom zakasnila na prozivku u obližnji Jasenovac. Grobovi moga dede, mojih ujaka, do kojih se jedva može doći kroz čestar i šikaru na rubu sela Koturovi, moja baba Stoja uvek u crnini... to je za mene Drugi svetski rat.

Kako vidite Srbiju danas?

- Srbija je danas unazađena, neprosvećena, oronula, zamorena, izmrcvarena, neosvešćena, zavađena i zavadom zaslepljena i zaglupljena, te se stiče utisak da smo primitivna sredina. Srbija je zemlja bestidnih neznalica koje su iskoristile okolnosti okupacije i proglasile se za stručnjake u vođenju državnih poslova, a zapravo svojim neznanjem od Srbije čine društvo sramote i nitkova. Zastrašujuće beznadežna zemlja. A kad sklopljenih očiju savladam strah od budućnosti koja čeka moju decu, ipak nateram sebe da poverujem da nas čeka dan kada ćemo u Srbiji, uprkos svemu, početi da učimo i da radimo, dan kada će naša deca biti slobodna od proizvoljno sklepane i delirijumski obrazložene stvarnosti.



Knjiga „Ravna gora“ u kongresnoj biblioteci
Projekat „Ravna gora“ predstavljen je i u Vašingtonu, gde je održana svečana projekcija u čuvenom bioskopu „Landmark Theatres“, a prisutni su ovacijama pozdravili autora Radoša Bajića, u čiju čast je Ambasada Srbije organizovala i svečani prijem.
Zbog istraživanja i daljeg rada na Dramskoj trilogiji „1941-1945“, za Bajića je bila upriličena i poseta Kongresnoj biblioteci i upoznavanje sa ekskluzivnim dokumentima koji tretiraju Drugi svetski rat na području Srbije. Tom prilikom, autor je depou najveće biblioteke na svetu poklonio i predao prvi primerak knjige „Ravna gora“ u izdanju „Blica“.
- Zaboravljam sve muke i golgotu koju sam prošao snimajući „Ravnu goru“ kad vidim uzbuđena i radosna lica naših ljudi za vreme i nakon projekcije - poručio je iz Amerike Radoš Bajić, čiji se boravak u Americi nastavlja posetom Klivlendu i Čikagu. Tamo će takođe pred ogromnim brojem gostiju i članova najbrojnije srpske etničke zajednice u Americi biti organizovana projekcija dve epizode trenutno najgledanije TV serije na našim prostorima.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....