Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

Srbija i zemlje regiona izašle iz recesije

BEOGRAD - Zemlje regiona jugoistočne Evrope (JIE) izašle su iz recesije u prvoj polovini ove godine, a oporavak je pre svega zasnovan na izvoznim rezultatima, navedeno je u najnovijem Redovnom ekonomskom izveštaju za jugoistočnu Evropu Svetske banke.
dinar-kriza
Postepeni oporavak u evrozoni pomogao je da ukupni izvoz robe iz zemalja JIE zabeleži rast od skoro 13 odsto, a rast eksporta se ubrzao naročito u Srbiji gde je premašio 20 odsto, istaknuto je u izveštaju.
Stručnjaci Svetske banke su međutim, ukazali da je željno očekivani oporavak "suviše slabašan" i spor da reši problem nezaposlenosti u regionu koja u proseku iznosi oko 24 odsto.
Direktorka Svetske banke za region JIE Elen Goldstin rekla je na video predstavljanju izveštaja za ceo region da se prosečan rast realnih prihoda u šest zemalja regiona oporavio sa negativnih 0,7 odsto u 2012. na 1,8 odsto u prvoj polovini 2013. godine.
Ona je ukazala da su za dugotrajniji rast u regionu JIE6 (Srbija, Crna Gora, Albanija, Bosna i Hercegovina, Kosovo i Makedonija) potrebni veći napori, uključujući one vezane za konkurentnost i produktivnost.
Galina Andronova Vinselet, vodeći ekonomista i jedan od autora izveštaja, kazala je da je domaća tražnja u regionu ostala generalno slaba, kao odraz visoke nezaposlenosti, sporog rasta prihoda domaćinstava i kreditnih aktivnosti, kao i teške investicione klime.
Stručnjaci Svetske banke upozorili su da je kratkoročna perspektiva rasta u regionu i dalje krhka, s obzirom na oslabljenu tražnju, neizvesne izglede u pogledu izvoza i znatne spoljne rizike.
Očekuje se da ekonomski rast za ovu godinu bude oko 1,8 odsto, a projektovano je da zbog pozitivnog, ali ograničenog rasta izvoza u 2014. region nastavi da raste po stopi od 1,8 odsto, umesto prethodno projektovanih 2,7 odsto.
Kao kratkoročni makroekonomski prioriteti navedeni su smanjenje problematičnih kredita i fiskalna konsolidacija

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο ζήτημα της Αλβανίας η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει μια στρατηγική που να βασίζεται σε δύο παράγοντες:

  💶 Χρήμα  ✝️ Εθνοτική ταυτότητα Το αλβανικό κράτος είναι μια πλαστή οντότητα όπου χωρίζεται σε δύο μεγάλες ομάδες: Τους Τόσκηδες και τους ...