Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2013

Šta će doneti poslovna 2014. godina - procene investitora, privrednika, bankara...

BEOGRAD - Šta će nam doneti nova poslovna 2014. godina? Pogledajte koje su procene bankara, investitora, privrednika...
dinari-31
Srđan Lazović, direktor za korporativne i regulatorne poslove za CEFTA region kompanije BAT i potpredsednik Saveta stranih investitora (FIC)
Predvidljivost regulatornog okruženja, uz političku i makroekonomsku stabilnost, od krucijalne su važnosti za svakog investitora. Stoga u narednoj godini očekujemo od Vlade Srbije da stvori pretpostavke za nastavak strukturnih reformi, odlučnu borbu protiv sive ekonomije, eliminisanje nepotrebne birokratije na svim nivoima, kao i za nastavak borbe protiv korupcije i početak pregovora sa Evropskom unijom. Svesni smo da je to lako reći, a veoma teško sprovesti u praksi zato će svaki potez Vlade, koji bude išao u tom smeru, imati podršku investitora i biće dodatni korak na putu predstavljanja Srbije kao atraktivne investicione destinacije. Ipak, imajući u vidu krizu u evrozoni, a na koju je naša privreda u dobroj meri oslonjena, ne treba gajiti nerealna očekivanja. Stoga fokus treba da bude na kakvom-takvom rastu BDP-a, smanjenju budžetskog deficita i stope nezaposlenosti, držanju inflacije u projektovanim okvirima kao i obuzdavanju eventualne prevelike volatilnosti domaće valute.
Miroslav Miletić, generalni direktor Bambija
Više od 30 godina slušam najave da će naredna godina biti teža od prethodne, a taj pesimizam posebno je kulminirao počev od 2008. Uprkos tome, Bambi, kompanija sa tradicijom dužom od četiri decenije, upravo u tom periodu beleži tri najuspešnije godine poslovanja, a 2013. će biti najuspešnija dosad. To znači da smo uspeli ne samo da prilagodimo poslovanje zahtevima potrošača već i da lansiramo nove proizvode, i da uposlimo 970 radnika sa respektabilnim zaradama koje redovno isplaćujemo. U narednoj godini očekujemo nove uspehe. Pronašli smo recept za osvajanje novih tržišta, a u vodeće proizvode investiraćemo 10 miliona evra. S obzirom na to da od januara stupaju na snagu nove mere Vlade Srbije, sigurno je da će 2014. biti teška, ali, uprkos tome, očekujemo dvocifren rast i još jednu uspešnu godinu.
Zoran Vojnović, predsednik Izvršnog odbora Hypo Alpe-Adria banke a.d. Beograd
Prvi put posle više godina u bankarskom sektoru je 2013. godine zabeležen pad kreditne aktivnosti. Loši krediti nastavljaju da rastu, a s tim u vezi bankarski sektor se konsoliduje i smanjuje se broj banaka. Nedovoljna, odnosno neadekvatna tražnja za kreditima opredelila je banke da smanje kamatne stope koje nude na depozite. U 2014. možemo očekivati u najboljem slučaju stagnaciju kreditne aktivnosti, imajući u vidu stanje domaće privrede i nedostatak atraktivnih projekata. Dalja konsolidacija u cilju smanjenja broja banaka je neminovnost, pri čemu je važno uspostaviti pouzdan regulatorni okvir za rešavanje problematičnih plasmana. Mere koje Vlada preduzima u cilju smanjenja budžetskog deficita i stavljanja državnog duga pod kontrolu, trebalo bi da dovedu do poboljšanja u narednom periodu. Međutim, teško je očekivati da će se već 2014. videti puni efekti. Očekuje se tek blagi rast BDP-a i kretanje inflacije u predviđenim okvirima.
Goran Kovačević, direktor Gomexa
Godina pred nama će, sasvim sigurno, biti bolja nego 2013. Nastaviće se sa čišćenjem privrednog sistema i opstaće oni koji treba da opstanu, odnosno oni koji bi trebalo da predstavljaju nadu za srpsku privrednu budućnost. Gomex će 2013. poslovnu godinu završiti beležeći 22 odsto veći promet u odnosu na prethodnu, kada je ostvaren za 27 odsto veći promet nego 2011. Problem je u tome što naš rast nije baziran na većoj proizvodnji, već na tome što veliki broj manjih trgovinskih lanaca propada, a mi preuzimamo njihov promet. Očekujemo da će se trend rasta, u proseku za oko 20 odsto, nastaviti. To će biti dobro za moju firmu, ali ne i za državu koja će zabeležiti pad prometa. Otvorili smo desetak prodavnica u Šapcu, a u 2014. planiramo da pređemo Savu i Dunav nastavljajući širenje svog trgovinskog lanca.
Vladan Atanasijević, direktor kompanije Asseco
Sa 500 zaposlenih Aseko ima značajnu ulogu u finansijskom sistemu zemlje, 80 odsto domaćih banaka koristi naša softverska rešenja, a angažovani smo i na poslovima sa državom, odnosno ministarstvima. Nedavno smo pustili u rad softver u Podravskoj banci u Hrvatskoj i to je za nas značajan poslovni poduhvat. Ozbiljan iskorak napravili smo i ka zemljama Bliskog istoka, a nadamo se da ćemo dobiti poslove u Kataru i UAE. Mi se zalažemo za elektronsku državu, ali nas plaši najava izbora jer obično u to vreme dolazi do smanjenja privredne aktivnosti, koja ionako nije na zavidnom nivou. Sa aspekta poslovanja u Srbiji očekujemo da će u 2014. država više investirati u IT, a mi ćemo nastaviti da izvozimo svoje proizvode

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες