Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Švedskoj trebaju srpski IT stručnjaci

BEOGRAD - Švedska kompanija "Verisec" najavila je da će nastaviti sa zapošljavanjem mladih IT stručnjaka iz Srbije.
kompjuter10
Verisec je IT sigurnosna kompanija koja nudi inovativna rešenja u zaštiti elektronskih i informacionih sitema banaka, državnih institucija i kompanija širom sveta. Osnovana je 2002. godine, ima kancelarije u Stokholmu i Londonu, a njene proizvode do sada koristi više od sedam miliona korisnika širom sveta.
Među klijentima Veriseca je više evropskih velikih banaka, gradska uprava Londona, kao i Elektrodistribucija Srbije, a Verisec Labs centar u Beogradu, specijalizovan je za razvoj najsavremenije tehnologije na polju IT zaštite i kriptografije.
Na ovogodišnjem "Job Fairu" Verisec Labs pronašao je pet novih stručnjaka koje želi da zaposli, a u toj kompaniji su istakli da će Verisec Labs nastaviti da se razvija i da će u tom centru svoje mesto naći sve veći broj naših stručnjaka.
Izvršni direktor Veriseca Johan Henrikson izjavio je da Srbija ima jedinstvenu kombinaciju obrazovanih i visoko motivisanih talenata u ovim oblastima, što je bilo jasan razlog za ulaganje.
"Činjenica je da kompanije Microsoft i Intel već imaju otvorene centre za programiranje i razvoj u Beogradu. Pitanje je vremena kada će i ostale kompanije otkriti dinamiku i bogatstvo znanja iz ove oblasti kojom Srbija raspolaže", rekao je Henrikson.
On je istakao da ta kompanija želi da bude deo tog procesa od samog početka kako bi privukla najbolje stručnjake.
Suosnivač i direktor za strategiju i razvoj Veriseca Dragoljub Nešić, koji je upravo potekao sa beogradskog Elektrotehničkog fakulteta, naveo je da Srbija ima velikih potencijala u ovoj grani.
"Iako su veliki centri IT industrije Indija i Kina, Srbija za evropsko tržište ima prednosti jer je fizički bliža, a u stručnjacima ne manjka. Potreba za njima je sve veća jer pre svega kupovina i obavljanje drugih transakcija i poslova preko interneta je sve prisutnija", rekao je Nešić.
Da su IT inženjeri sve popularnije i traženije zanimanje dokazuje i statistika po kojoj je ove godine na Elektrotehnički fakultet u Beogradu apliciralo za 20 odsto više studenata u odnosu na prošlu. Fakultet je zato podneo zahtev Ministarstvu prosvete da se ubuduće dozvoli proširenje broja upisanih, napominje se u saopštenju Veriseka.
Na ovogodišnjoj berzi poslova Džob fer održanom početkom novembra, a koji već devetu godinu organizuju studenti Elektrotehničkog fakulteta, više od 40 kompanija potražilo je buduće zaposlene među 2.500 studenata ili diplomaca tehničko tehnoloških fakulteta u Srbiji

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου