Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

U SLAVU NJEGOŠA: Luča mikrokozma prvi put u Novom Sadu!

Glumac će u pratnji Prvog beogradskog pevačkog društva izvesti čuveno Njegoševo delo u ponedeljak u velikoj sali Kulturnog centra
Prvo beogradsko pevačko društvozoom
Tradicija... Prvo beogradsko pevačko društvo postoji već 160 godina
Mudrosti koje ostaju za sva vremena!
Posle izuzetno uspešnog nastupa u Kolarčevoj zadužbini, Prvo beogradsko pevačko društvo i glumac Petar Božović će i novosadskoj publici u ponedeljak u 20 sati u velikoj sali Kulturnog centra preneti mudrosti iz dela „Luča mikrokozma“ Petra II Petrovića Njegoša. Ovo druženje se organizuje povodom obeležavanja dva veka od njegovog rođenja. Proslavljeni glumac odlučio je da veliko delo pesnika s Lovćena, vladara Crne Gore i vladike približi široj publici.

Inspiracija

- Želim da ljude oslobodim neopravdanog straha da je ovo Njegoševa „teška knjiga“ puna dubokih filozofskih razmišljanja. „Luča mikrokozma“ nam govori o osnovnim koordinatama sveta i čovekovom mestu u njemu, i bilo je toliko inspirativno raditi sa Prvim beogradskim pevačkim društvom da od sada ne mogu da zamislim sledeća izvođenja bez njihovog učešća - istakao je Božović.

Prvo beogradsko pevačko društvo ovim programom, takođe, obeležava značajan jubilej u srpskoj kulturi - 160 godina od svog osnivanja. Osnovano je na praznik Svetog Vasilija Velikog, 14. januara 1853. godine. Vremenom je preraslo u nacionalnu instituciju, koja čuva i nastavlja srpsku muzičku i duhovnu tradiciju.

Zadivili Evropu

Dirigenti i horovođe tog društva bili su: Stevan Mokranjac, Kornelije Stanković, Josif Marinković, Davorin Jenko, Stanislav Binički, Kosta Manojlović, Stevan Hristić, Miloje Milojević, Aleksandar Gavanski, Vojislav Ilić, Dimitrije Stefanović, Dušan Miladinović, Bojan Suđić, Divna Ljubojević, Vladimir Milosavljević i drugi.

Svoje zlatno doba Društvo je doživelo tokom tridesetogodišnjeg rada najčuvenijeg srpskog kompozitora, Stevana Stojanovića Mokranjca, u svojstvu umetničkog rukovodioca i dirigenta. Evropske novine pisale su u prošlom veku o Društvu kao o jednom od najboljih horova sveta tog vremena.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου