Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Amerikanci i Britanci nas špijuniraju i uz pomoć "Angry Birds"

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) i britanska GCHQ naučile su kako da iskoriste određene aplikacije za “pametne telefone”, poput popularne igrice “Angry Birds”, koja prenosi privatne informacije korisnika širom interneta, navodi se u strogo poverljivim dokumentima, piše “Gardijan”.

Podaci koji “cure” u komunikacione mreže iz nove generacije “ajfona” i “androida” variraju, i ima ih od modela telefona i veličine ekrana do ličnih informacija poput godina, pola i adrese. Neke aplikacije, kako se navodi u dokumentu, mogu da dele najosetljivije podatke o korisnicima, poput seksualne orijentacije, a jedna aplikacija čak šalje određene seksualne sklonosti, na primer da li bi korisnik mogao da bude svinger ili ne.


Mnogi vlasnici “pametnih telefona” nisu svesni punog domašaja ove informacije koja se širi po internetu, čak i oni pažljivi neće shvatiti da je sve dostupno špijunskim agencijama.

Desetine klasifikovanih dokumenata, koje je uz pomoć “Gardijana”, “Njujork tajmsa” i “ProPublike” objavio bivši radnik NSA Edvard Snouden, u detalje opisuju napore NSA i GCHQ na skupljanju komercijalnih podataka za svoje svrhe.

Skupljanje informacija koje aplikacije šalju o svojim korisnicima omogućava špijunskim agencijama da prikupe velike količine podataka iz mobilnih telefona. Umesto da hakuju pojedinačne telefone, prosto se koriste postojećim alatkama za masovni nadzor.


Korišćenje informacija sa telefona je prioritet za bezbednosne agencije, jer teroristi koriste telefone za planiranje i sprovođenje svojih aktivnosti, na primer upotreba telefona za aktiviranje eksploziva u zonama konflikta.


NSA je potrošila više od milijardu dolara na prisluškivanje telefona, ukazuje “Gardijan”.


Dokumenta takođe otkrivaju kako pretraživanje preko “pametnih telefona” može da obezbedi podatke špijunskim agencijama.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες