Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2014

Κατά το περασμένο έτος στη Σερβία είχαμε εξαιρετικά μεγάλο ποσό ξένου συναλλάγματος που είχε εγκαταλείψει τη χώρα..

Διεθνή οικονομικά χρονικά

Ned, 01/19/2014 - 17:46 -- MRS
e
Κατά το περασμένο έτος στη Σερβία είχαμε εξαιρετικά μεγάλο ποσό ξένου συναλλάγματος που είχε εγκαταλείψει τη χώρα, κυρίως σαν συνέπεια της προσοχής με την οποία λειτουργούν οι ξένες τράπεζες στη χώρα μας, και, επίσης, και σαν συνέπεια της κατάθεσης ξένου συναλλάγματος σε πολλές παράκτιες επιχειρήσεις, δηλ. για τη λειτουργία των λεγόμενων offshore εταιρειών.
Εδώ πρόκειται για ιδιόμορφη προειδοποίηση που λέει ότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα είναι δύσκολη, αλλά, επίσης, και ότι στη χώρα υπάρχουν και ορισμένες δουλειές και συναλλαγές που μπορούν να χαρακτηριστούν σαν μέρος της παραοικονομίας και μαύρης αγοράς.
Ειδικά, την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Οκτώβριο του 2013 από τη Σερβία βγήκαν, μέσω διαφόρων λογαριασμών, περίπου 270 εκατομμύρια ευρώ, ένα μεγάλο μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε για τη λειτουργία της ζώνης offshore, και περισσότερο στις εταιρείες που έχουν έδρα στους Βρετανικούς Παρθένους Νήσους. Επίσης, τον πιο δημοφιλή προορισμό για κατάθεση χρημάτων σε ξένο συνάλλαγμα από τη Σερβία στο εξωτερικό, μέσω διαφόρων λογαριασμών, αποτελούν ακόμα η Ολλανδία, τα νησιά των Σεϋχελών, η Κύπρος και τα νησιά του Καϊμάν. Άλλωστε, στη Σερβία λειτουργούν συνολικά 330 offshore εταιρείες, και παραπάνω από το μισό αυτών έχει την έδρα τους Βρετανικούς Παρθένους Νήσους.
Σύμφωνα με τα λόγια του Σέρβου υπουργού Οικονομίας, κυρίου Saša Radulović, το κείμενο του Σχεδίου στρατηγικής για την παραπέρα ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στη χώρα και για την αναβάθμιση της ανταγωνιστικότητας, προβλέπονται μερικά μέτρα που αφορούν και αυτόν τον τομέα. Έχουν προσδιοριστεί οι βασικές μεταρρυθμίσεις, τις οποίες πρέπει να υλοποιήσει η Κυβέρνηση της Σερβίας κατά τα δύο επόμενα χρόνια για να βελτιωθεί το επιχειρηματικό κλίμα και να προσελκυθούν περισσότερες ξένες επενδύσεις. Ανάμεσα σ’αυτά τα μέτρα προβλέπεται απόλυτη δήλωση και καταγραφή όλων των offshore εταιρειών στη Σερβία, για να προσδιοριστεί ποιος είναι ιδιοκτήτης τους και ποια ειναι η δομή της ιδιοκτησίας τους. Το έργο αυτό ανατέθηκε στους παράγοντες του Πρακτορείου δήλωσης των επιχειρήσεων από τον τομέα της Οικονομίας, με σκοπό να μειωθεί το ρίσκο από ξέπλυμα χρημάτων, πράγμα το οποίο θα έχει θετική αντανάκλαση επί της Οικονομίας της χώρας. Συγκεκριμένα, κατά τον τρόπο αυτό θα στείλουμε σαφέστατο μήνυμα ότι η Σερβία δεν αποτελεί προορισμό για κάποιες ‘μαύρες’ επενδύσεις, με σκοπό να γίνονται διάφορες κερδοσκοπίες, και, επίσης, θα καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας μας στον κόσμο»,- ανέφερε στο τέλος ο υπουργός Ραντούλοβιτς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες