Η πρόσφατη σύλληψη αξιωματικών της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας της Σερβίας (DB) ως ύποπτων για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σλάβκο Τσουρούβια τον Απρίλιο του 1999, στο Βελιγράδι και οι ισχυρισμοί εκπροσώπων της σερβικής ηγεσίας ότι το κίνητρο του εγκλήματος ήταν πολιτικό φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά δολοφονιών στη χώρα που έχουν επίσης χαρακτηριστεί πολιτικές.
24 Οκτωβρίου 1997- Μπροστά από το κτίριο της "Beopetrol" στη συνοικία Νέο Βελιγράδι της σερβικής πρωτεύουσας δολοφονήθηκε ο Ζόραν Τοντόροβιτς- Κούντακ (38 ετών), τότε διευθυντής της εταιρείας και γενικός γραμματέας του κόμματος Γιουγκοσλαβική Αριστερά. Άγνωστος δράστης άνοιξε πυρ εναντίον του πιθανότατα από όπλο Χέκλερ ή Σκόρπιον, όπως είχε τότε γραφτεί. Στην ίδια επίθεση είχε τραυματιστεί ο Σίνισα Μιλένκοβιτς, 35 ετών, εμπορικός διευθυντής της ίδιας εταιρείας.
10 και 11 Απριλίου του 1997- Δολοφονήθηκε ο Ράντοβαν Στόγιτσιτς Μπάζντα, 46 ετών, επικεφαλής του τομέα δημόσιας ασφάλειας και αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης την ώρα που βρισκόταν σε εστιατόριο. Ο δράστης εισέβαλε στο εστιατόριο και πυροβόλησε με επτά σφαίρες τον Στόγιτσιτς, έμπιστο συνεργάτη του πρώην προέδρου της Γιουγκοσλαβίας και της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά τη δολοφονία αναφέρθηκε ότι το θύμα συμμετείχε σε κύκλωμα λαθρεμπορίου τσιγάρων, αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε.
3 Οκτωβρίου 1999- Στην τετραπλή δολοφονία στον αυτοκινητόδρομο Ίμπαρ, δολοφονήθηκαν τα στελέχη του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης (SPO), Βέσελιν Μπόσκοβιτς, (αδερφός της Ντάνιτσα Ντράσκοβιτς, συζύγου του αρχηγού του κόμματος, Βουκ Ντράσκοβιτς, και Ντράγκαν Βουσούρεβιτς, Βούσουρ Ρακότσεβιτς και Ζβόνκο Όσμαϊλιτς. Φορτηγό που ανήκε στην υπηρεσία κρατικής ασφάλειας (DB) προκάλεσε σκόπιμα τροχαίο δυστύχημα και ο οδηγός, άμεσος δράστης της δολοφονίας, ήταν μέλος της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO).
Οι αξιωματικοί της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας Ράντομιρ Μάρκοβιτς, 63 ετών, Μίλοραντ Ούλεμεκ-Λέγκιγια, 41 ετών, Νέναντ Ίλιτς 35 ετών και Μπράνκο Μπέρτσεκ 33 ετών καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε κάθειρξη 40 ετών. Ο Ράντομιρ Μάρκοβιτς, εκτός από τη συγκεκριμένη καταδίκη, το 2007 καταδικάστηκε σε 15 χρόνια κάθειρξη για τη δολοφονία του προέδρου της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς και την απόπειρα δολοφονίας του Βουκ Ντράσκοβιτς στη Μπούντβα του Μαυροβουνίου. Οι τότε επικεφαλής της αστυνομίας του Βελιγραδίου και του κέντρου της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας στη σερβική πρωτεύουσα, Μπράνκο Τζούριτς και Μίλαν Ράντονιτς είχαν απαλλαχθεί από τις κατηγορίες. Το δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο Ράντονιτς δεν ήταν υπεύθυνος αν και οι υφιστάμενοί του με εντολή του είχαν εντατικοποιήσει την παρακολούθηση του Ντράσκοβιτς λίγες μέρες πριν από την τετραπλή δολοφονία.
7 Φεβρουαρίου 2000- Πολιτικά ήταν τα κίνητρα της δολοφονίας του υπουργού Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας, Πάβλε Μπουλάτοβιτς (52 ετών). Οι δράστες της δολοφονίας, 14 χρόνια μετά δεν έχουν αποκαλυφθεί. Ο Πάβλε Μπουλάτοβιτς έπεσε νεκρός στο εστιατόριο της ποδοσφαιρικής λέσχης Ραντ, στη συνοικία Μπάνιτσα του Βελιγραδίου, από σφαίρες καλάσνικοφ. Αμέσως μετά τη δολοφονία, η Ομοσπονδιακή Βουλή συγκρότησε εξεταστική επιτροπή για τη διαλεύκανση της δολοφονίας και τον εντοπισμό των δραστών και η υπόθεση ανατέθηκε στο δικαστή Νεμπόισα Σιμεούνοβιτς, ο οποίος τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου βρέθηκε νεκρός στο Δούναβη.
25 Απριλίου 2000- Ο γενικός διευθυντής των Γιουγκοσλαβικών Αερομεταφορών, Ζίβοραντ Ζίκα Πέτροβιτς δολοφονήθηκε σε ενέδρα στο Βελιγράδι. Οι κρατικές υπηρεσίας και τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν τη δολοφονία ως τρομοκρατική ενέργεια εναντίον ανώτατου αξιωματούχου, αλλά σποραδικά δημοσιεύθηκαν και διαφορετικές ερμηνείες. Υπήρξαν αναφορές στα χρήματα που ο Πέτροβιτς ενδεχομένως μετέφερε έξω από τη χώρα, με εντολή κυβερνητικών αξιωματούχων την περίοδο διακυβέρνησης από τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, στην αγορά ορισμένων αεροπλάνων, αλλά και στην πώληση γραφείων της JAT σε όλο τον κόσμο.
13 Μαΐου 2000- Στην εμπορική έκθεση του Νόβι Σαντ, τραυματίστηκε ο Μπόσκο Περόσεβιτς, πρόεδρος του εκτελεστικού συμβουλίου και μέλος της κεντρικής επιτροπής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Σερβίας (SPS), ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του στο νοσοκομείο. Στα ΜΜΕ πολλές φορές γράφτηκε ότι η έρευνα δεν ολοκληρώθηκε και ύστερα από πάνω από 13 χρόνια δεν έχει γίνει γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία.
15 Ιουνίου 2000- Έγινε απόπειρα δολοφονίας κατά του αρχηγού του Σερβικού Κόμματος Ανανέωσης (SPO) στην Μπούντβα. Ο τότε αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Γιουγκοσλαβίας, Νεμπόισα Πάβκοβιτς είχε εξασφαλίσει το όχημα, τις στρατιωτικές στολές και το κατάλυμα στο Τίβατ για τον Ούλεμεκ και τους συνεργάτες του. Ο Ντράσκοβιτς τραυματίστηκε με δύο σφαίρες στο αριστερό αυτί και στο δεξιό κρόταφο. Οι συμμετέχοντες στο έγκλημα πρωτόδικα καταδικάστηκαν το 2007.
25 Αυγούστου 2000- Εξαφανίστηκε ο πρώην πρόεδρος της Σερβίας, Ίβαν Στάμπολιτς, την ώρα που έκανε τζόκινγκ κοντά στο σπίτι του, στο δάσος Κόσουτνιακ στο Βελιγράδι. Διάφορες οργανώσεις διεξήγαν ανεπιτυχή εκστρατεία, με τίτλο "Πού χάθηκε ο Ίβαν Στάμπολιτς". Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης με την κωδική ονομασία "Ξίφος", στις 28 Μαρτίου του 2003, βρέθηκε η σορός του στο όρος Φρούσκα Γκόρα, στη Βοϊβοντίνα. Η κηδεία του τελέστηκε στις 8 Απριλίου στο κοιμητήριο Τόπιτσερ με τιμές αρχηγού κράτους με επιμονή της κυβέρνησης της Σερβίας. Οι δράστες της δολοφονίας, με επικεφαλής τον Μίλοραντ Ούλεμεκ - Λέγκιγια, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές κάθειρξης.
3 Αυγούστου 2001- Δολοφονήθηκε ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής του κέντρου κρατικής ασφάλειας του Βελιγραδίου, Μόμιρ Γκαβρίλοβιτς έξω από το διαμέρισμά του, στο Νέο Βελιγράδι. Τα ΜΜΕ επί χρόνια ανέφεραν ότι είναι βάσιμη η υπόθεση να δολοφονήθηκε επειδή αποκάλυψε λεπτομέρειες για δεσμούς του οργανωμένου εγκλήματος με ανθρώπους της εξουσίας.
10 Ιουνίου 2002- Δολοφονήθηκε ο αναπληρωτής επικεφαλής του τομέα δημόσιας ασφάλειας, υποστράτηγος Μπόσκο Μπούχα, στο πάρκινγκ του ξενοδοχείου "Γιουγκοσλάβια". Σύμφωνα με μία από τις εκδοχές για το παρασκήνιο της δολοφονίας, που είχαν παρουσιαστεί από τα ΜΜΕ, ο Μπούχα ήταν ένας από τους δημιουργούς της Λευκής Βίβλου του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας για το οργανωμένο έγκλημα, στοιχεία της οποίας είχε αρχίσει να δημοσιοποιεί. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκε η ομάδα του Ζέλικο Μαξίμοβιτς, ο οποίος αναζητείται από τις αρχές από το 2002 και φέρεται να βρίσκεται στη νότια Αμερική. Η υπόθεση δεν είχε δικαστικό αποτέλεσμα.
26 Νοεμβρίου 2002- Δολοφονήθηκε ο πρώην αναπληρωτής επικεφαλής της πρώτης διεύθυνσης του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών, Νέναντ Μπατότσανιν με πυρά αυτόματου όπλου κοντά στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα. Ο Μπατότσανιν δολοφονήθηκε ενώ επέβαινε σε αυτοκίνητο μαζί με τον Ζέλικο Σκρμπα, βασικό μάρτυρα, όπως είχαν αναφέρει τα ΜΜΕ, σε επικείμενη δίκη υπόθεσης για το οργανωμένο έγκλημα. Για τη δολοφονία του καταδικάστηκε ο Βλάντιμιρ Μιλισάβλιεβιτς σε 40 χρόνια κάθειρξη.
​12 Μαρτίου 2003- Στις 12.25, στον αύλειο χώρο του κυβερνητικού μεγάρου, δολοφονήθηκε ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ζόραν Τζίντζιτς. Ο Μίλοραντ Ούλεμεκ - Λέγκιγια και ο πρώην αντισυνταγματάρχης της υπηρεσίας κρατικής ασφάλειας, Ζβέζνταν Γιοβάνοβιτς καταδικάστηκαν σε 40 χρόνια κάθειρξης. Στη συνέχεια, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις των συνηγόρων τους ως αβάσιμες. Ο Λέγκιγια σχεδίασε τη δολοφονία, ο Γιοβάνοβιτς ήταν ο άμεσος δράστης. Και οι δύο έχουν καταδικαστεί και για την απόπειρα δολοφονίας του σωματοφύλακα του Σέρβου πρωθυπουργού, Μίλαν Βερούοβιτς.
Το κίνητρο της δολοφονίας ήταν η διακοπή της μάχης κατά του οργανωμένου εγκλήματος και η παρεμπόδιση αποκάλυψης των εγκλημάτων, στα οποία τα μέλη της εγκληματικής ομάδας ήταν αναμεμειγμένα. Ο Λέγκιγια, τότε απόστρατος διοικητής της Μονάδας Ειδικών Επιχειρήσεων (JSO), ένοπλης μονάδας του υπουργείου Εσωτερικών της Σερβίας οργάνωσε τη δολοφονία του Ζόραν Τζίντζιτς σε συμφωνία με τους επικεφαλής της "μαφίας του Ζέμουν", Ντούσαν Σπασόγιεβιτς και Μίλετα Λούκοβιτς, οι οποίοι σκοτώθηκαν από πυρά αστυνομικών κατά την επιχείρηση σύλληψής τους σε χωριό έξω από το Βελιγράδι, 15 μέρες μετά τη δολοφονία του Τζίντζιτς