Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Grčka uvela novi porez na duvan

ATINA - Vlada Grčke je odlučila da ukine nedavno uvedenu administrativnu taksu od 25 evra koju je morao da plati svaki pacijent za prijem u bolnicu. Umesto toga uveden je novi porez na duvan koji bi trebalo da u državnu kasu donese istu količinu novca.
grcka4
Posle prepirke u Vladi koalicije konzervativaca i socijalista, ministar zdravlja, konzervtaivac Adonis Georgijadis je odlučio da ukine svoju bolničku taksu kojoj su se protivili socijalisti.
Zauzvrat, Ministarstvo finansija je odlučilo da uvede poseban porez od pet centi na svaku paklu cigareta i svako pakovanje rezanog duvana, što ima za cilj da državi donese 40 miliona evra godišnje - "sumu ekvivalentnu" onoj koju bi donela taksa za prijem pacijenata u bolnicu, izjavio je u utorak Georgijadis.
Socijalistički PASOK se pobunio protiv smisla takse na prijem u bolnicu,a posebno jer od toga nisu bili izuzeti ni nezaposleni kojih je u Grčkoj 27 odsto aktivnog stanovništva, koliko je i ljudi bez zdravstvenog osiguranja.
Opoziciona levičarska stranka SIRIZA, oštro se usprotivila "bolničkoj ulaznici od 25 evra" i osudila "jeftine politikantske igre" koje stranke koalicione vlade, posle šest godina recesije, i dalje vode "na ledjima grčkog naroda".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου