Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Novosađanka obolela od svinjskog gripa

Novosađanka koja je poslednjih dana stare i prvih dana nove godine boravila u inostranstvu, prva je osoba ove godine zaražena virusom sezonskog gripa A (H1N1), objavio je danas Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.
Ovaj virus se još naziva i svinjski grip, a analize Instituta za javno zdravlje Vojvodine – Centra za virusologiju pokazale su juče prisustvo virusa kod obolele Novosađanke koja ima visoku temperaturu i kašlje, što su tipični simptomi ovog oboljenja.
lekovi Novosađanka obolela od svinjskog gripa
sxc.hu
Inače u Srbiji virus gripa je još uvek niskog intenziteta, kao i u većini evropskih zemalja. Međutim, upravo ulazimo u period epidemijskog javljanja gripa, čemu doprinosi duži boravak u zatvorenom prostoru i skorašnji početak školske godine. Zbog toga treba paziti na mere prevencije – izbegavanje kontakta sa obolelima i osobama sumnjivim na oboljenje, održavanje higijene ruku i disajnih puteva te često provetravanje prostorija.
Kao osnovna mera prevencije preporučuje se vakcinacija protiv gripa. Vakcina koja je dostupna u domovima zdravlja u Republici Srbiji, pored tipa A (H1N1) virusa gripa, sadrži i tipove A(H3N2) i B virusa gripa. Sezonska trovalentna vakcina se preporučuje osobama koje pripadaju visokorizičnim grupama, odnosno osobama sa hroničnim poremećajima plućnog i kardiovaskularnog sistema, kao i metaboličkim poremećajima (uključujući pre svega šećernu bolest), poremećajima rada bubrega, osobama sa oslabljenim imunitetom. Pored navedenih, vakcinacijom je potrebno obuhvatiti osobe smeštene i zaposlene u gerontološkim centrima i
ustanovama socijalne zaštite, kao i zaposlene i smeštene u ustanovama koje obavljaju zdravstvenu delatnost.
Sezonska vakcina se preporučuje svakoj osobi starijoj od šest meseci, posebno trudnicama i gojaznim osobama, koje su identifikovane kao nove grupe rizika za obolevanje, osobama starijim od 65 godina i licima zaposlenim u javnim službama koje su u riziku.
Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine. Vakcina ne pruža stoprocentnu zaštitu, ali je potrebno napomenuti da se kod vakcinisanih u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika i da se redukuju moguće teže komplikacije. Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija.
Prema raspoloživim podacima Instituta za javno zdravlje Srbije, do sada je utrošeno 80 odsto planirane količine vakcine protiv gripa za sezonu 2013/2014. godine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες