Πέμπτη 9 Ιανουαρίου 2014

Sveti Sava i Stefan Nemanja uskoro na filmu

Na scenariju rade đakon Nenad Ilić i Vladimir Petrović, a novac pokušavaju da nabave preko društvenih mreža
Sveti Savazoom
Moderan pristup!
Fondacija „Nasleđe otaca“ i produkcijska kuća „Opet i opet“, uz podršku bratstva manastira Hilandara, otpočeli su prošle godine rad na istorijskom igranom filmu „Otac“ o poslednjim godinama života Stefana Nemanje i njegovog sina Svetog Save. Na scenariju zajedničkim snagama rade đakon Nenad Ilić i Vladimir Petrović, a novac za snimanje pokušavaju da nabave preko društvenih mreža.

Film se bavi periodom od dolaska ostarelog tvorca moćne srpske države Nemanje kao monaha na Svetu Goru do povratka s očevim moštima njegovog sina Save u građanskim ratom opustošenu, osiromašenu i izgladnelu Srbiju.

U ponovnom susretu dve jake ličnosti, daleko od Srbije, formiran je temelj srpske države, kulture i crkve. Obojica su podneli veliku žrtvu. Nemanja je žrtvovao zasluženu udobnu starost da bi u asketskom podvigu još za života dodirnuo nebesko i ostavio naslednicima sveti uzor, a Sava se odrekao mira na Svetoj Gori da bi Srbe uveo u red ozbiljnih, duhovno osvešćenih naroda i pomirio zavađenu braću.

Projekat je još u početnoj fazi, a podršku su najavili patrijarh Irinej i Ministarstvo kulture. O premijeri filma je još rano govoriti jer će se tek raditi kasting za glumce kojima će biti povereno da dočaraju na velikom platnu Svetog Savu i Stefana Nemanju.

(Lj. R.)
Otac i sin... Stefan i Savazoom Otac i sin... Stefan i Sava

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες