Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2014

Talas gripa u februaru

grip Talas gripa u februaru
Epidemiolozi povećan broj obolelih od gripa očekuju od februara. Najefikasnija mera u borbi protiv te bolesti je vakcinacija, kaže za RTS doktorka Dragana Dimitrijević iz Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.
Dragana Dimitrijević, nacionalna koordinatorka za grip iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, očekuje povećanje broja obolelih od gripa tokom februara.
“U ovom periodu reč je o pojedinim slučajevima, ali kada se završi zimski raspust i sa hladnijim vremenom očekujemo povećanje broj obolelih”, navela je Dimitrijevićeva, gostujući u Dnevniku RTS-a.
Virus tipa A H1N1 u Srbiju je unela jedna Novosađanka, koja je tokom novogodišnjih praznika boravila u inostranstvu. I ove godine, u Srbiji su aktivni isti sojevi gripa – virus tipa A i tipa B.
“I virus tipa A i B izazivaju grip sa poznatim simptomim: temperatura, bolovi u mišićima i zglobovima, kašalj, i jedan i drugi mogu da dovedu do komplikacija i smrtnog ishoda”, upozorava Dimitrijevićeva, precizirajući da je tip A opasniji.
Ove godine interesovanje građana da se vakcinišu je veće nego prethodnih godina – potrošeno je 80 odsto vakcina.
“Vakcina je najefikasnija mera u borbi protiv ove bolesti, ali postoje rizične grupe: hronični bolesnici, osobe sa vaskularnim poremećajima, poremećajima rada bubrega, deca starija od šest meseci”, preciziira doktorka Dimitrijević.
S obzirom na to da bebe mlađe od šest meseci ne mogu da budu vakcinisane, Dimitrijevićeva preporučuje da se vakcinišu oni koji decu čuvaju.
Kao preventivne mere, doktorka savetuje izbegavanje kontakata sa onima koji su bolesni, izbegavanje masovnih skupova, a onima koji su već zaraženi da ostanu kod kuće i da se jave lekaru.
“Ne treba da se plašimo, ali treba da se brinemo o sopstvenom zdravu”, zaključuje dr Dimitrijević

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...