Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

Хе­ли­коп­те­ром и тенковима спасавали завејане путнике

Сна­жна ко­ша­ва је, на­но­се­ћи на пу­те­ве снег ко­ји је пао прет­ход­них да­на, на под­руч­ју Ба­на­та ство­ри­ла ве­ли­ке не­при­ли­ке за­ве­јав­ши де­се­ти­не гра­ђа­на у њи­хо­вим во­зи­ли­ма
Спа­си­лач­ке еки­пе, са­ста­вље­не од при­пад­ни­ка Сек­то­ра за ван­ред­не си­ту­а­ци­је МУП-а Ср­би­је, Вој­ске Ср­би­је и ло­кал­них пред­у­зе­ћа спасиле су гра­ђа­не, а то­ком по­по­дне­ва у ову свр­ху ко­ри­шћен је и вој­ни хе­ли­коп­тер. Ле­те­ли­ца ти­па „МИ-17” у пет ле­то­ва ева­ку­и­са­ла је 84 осо­бе и пре­ве­зла их до бол­ни­це у Зре­ња­ни­ну, са­оп­штено је из Ми­ни­стар­ства од­бра­не. Ан­га­жо­ва­не су и вој­не ин­же­ње­риј­ске ма­ши­не, па и тенк за из­вла­че­ње.

Ван­ред­на си­ту­а­ци­ја про­гла­ше­на је на под­руч­ју Зре­ња­ни­на и Пан­че­ва. Ре­пу­блич­ки штаб за ван­ред­не си­ту­а­ци­је за­бра­нио је ула­зак те­рет­них во­зи­ла из прав­ца Ру­му­ни­је и Ма­ђар­ске, као и пло­вид­бу бро­до­ва на Ду­на­ву.

Ко­ша­ва ор­кан­ске јачине, према прогнозама, ду­ва­ће до су­тра уве­че, док ће у по­не­де­љак и уто­рак ју­го-­ и­сточ­ни ве­тар сла­би­ти, а пот­пу­но ће ста­ти у сре­ду, об­ја­шња­ва за наш лист Не­дељ­ко То­до­ро­вић, ме­те­о­ро­лог Републичког хидрометеоролошког завода. Он ис­ти­че да ни­је мо­гу­ће увек пред­ви­де­ти тач­но вре­ме пр­вог и по­след­њег уда­ра ко­ша­ве.

По ре­чи­ма ме­те­о­ро­ло­га Бран­ка Спа­ра­ва­ла, прог­но­зе су би­ле до­бре, јер је на вре­ме на­ја­вљен до­ла­зак ја­ког ју­го­и­сточ­ног ве­тра, баш као и прет­по­став­ке да ће ње­го­ва бр­зи­на пре­ла­зи­ти сто ки­ло­ме­та­ра на сат.

Осе­ћај хлад­но­ће ју­че је био нај­ја­чи ове зи­ме, без об­зи­ра на то што тем­пе­ра­ту­ра ни­је би­ла нај­ни­жа, у Бе­о­гра­ду је за­бе­ле­же­но ми­нус че­ти­ри сте­пе­на.

За то је би­ла од­го­вор­на сред­ња бр­зи­на ве­тра ве­ћа од де­сет ме­та­ра у се­кун­ди ко­ја је ство­ри­ла осе­ћај да је на­по­љу ми­нус де­сет до ми­нус пет­на­ест сте­пе­ни. М. Г. – Д. И.
Ванредно у Зрењанину
Зрењанин – Већи број путника прексиноћ је био заробљен у снежним наносима између села Стајићево, Перлез и Чента, на магистралном путу Зрењанин–Београд. Они су ноћ провели у својим аутомобилима и камионима. Јак ветар је јуче на критични део пута нанео снег који је негде достизао висину и до четири метра.
Командант Окружног штаба за ванредне ситуације и начелник Средњобанатског округа Душан Шијан, упозорава да је проблем и у несавесним возачима, који су кренули на пут у таквим околностима..
– То се посебно односи на возаче камиона који су велика сметња на заметеним путевима. Када се шлепер попречи на путу на коме већ има много снега, онда долази до загушења саобраћаја и не може да се извуче нико из обично дуге колоне аутомобила – нагласио је Шијан.

Наноси снега негде су достизали висину и до четири метра (Фото Ђуро Ђукић)
Претпрошле ноћи у таквим околностима заглавио се аутобус са више од 40 ученика средњих школа, када су се из Зрењанина враћали у околна места Перлез, Ченту и Фаркаждин. Након неког времена појавио се аутобус који је возио раднике из друге смене, који је успео да се окрене и да се с прозеблим ученицима врати у Зрењанин. И деца и радници збринути су у зрењанинском Дому ученика „Ангелина Којић Гина”, где су стигли тек око три сата ујутро. Ово су нам испричали радник „Шинвоза” Мирослав Спасић и Марија Драговић и Александра Којић ученице из Ченте које прексиноћ нису стигле кући већ су се вратиле у Зрењанин.
Током целог јучерашњег дана трајало је ослобађање путника који су превезени у Зрењанин где су збринути и чекају пробијање сметова. Поред механизације „Војводинапута”, коју је за чишћење снега ангажовао ЈП „Путеви Србије”, у спасавање путника укључила се и зрењанинска ватрогасна спасилачка јединица, а акцији су се прикључили и припадници Војске Србије. После подне су се појавили тенкови и војни хеликоптери.
И док је у Зрењанину атмосфера била готово идилична, сијало је сунце, додуше ветар је био јак, али подношљив, већ на неколико стотина метара од Стајићева, према Београду, ветар је носио снег и отежавао кретање. Како смо сазнали, у близини сметова претходну ноћ у аутомобилима на заметеном путу провело је око стотину путника. Ђ. Ђукић
Орканска кошава још сутра
Кошава орканске снаге јуче нешто пре 11 часова достигла је у Вршцу брзину од 158 километара на сат. Међутим, то није рекорд у брзини налета ветра у овом граду, каже за „Политику” Јасминка Смаилагић, начелник у Климатском центру Републичког хидрометеоролошког завода (РХМЗ).
Југоисточни ветар је 11. јануара 1987. дувао у Вршцу брзином од 172,8 километара на час, колико је највише забележено у последње 43 године, док је у истом периоду регистровано још пет удара јачих од јучерашњег.

Сметови у Банату: У Вршцу удари ветра достизали брзину од 158 километара на час (Фото Танјуг)
У Београду је јуче кошава достигла брзину од 93,6 километар на час, што је далеко од рекордне вредности удара овог ветра у главном граду, каже наша саговорница.
Орканска кошава која од јуче влада у већем делу Србије, дуваће до сутра увече, док ће у понедељак и уторак југоисточни ветар слабити, а потпуно ће стати у среду, објашњава за наш лист Недељко Тодоровић, метеоролог РХМЗ.
– Прогноза дувања ветра прави се на основу синоптичке ситуације и распореда високог и ниског ваздушног притиска и никада није сто одсто прецизна, а што је прогнозиран период дужи она је непоузданија – објашњава Тодоровић истичући да није могуће предвидети тачно време првог и последњег удара кошаве.
По речима метеоролога Бранка Спаравала, прогнозе су биле добре, јер је на време најављен долазак јаког југоисточног ветра, баш као и претпоставке да ће његова брзина прелазити сто километара на сат.
– Оваква кошава забележена је и ранијих деценија. Циклон на истоку Европе и врло хладан ваздух који је преко Влашке низије стигао у Румунију и циклон у западном Средоземљу, као и велике разлике у ваздушном притиску, створили су услов за појаву овако јаког ветра – објашњава Спаравало

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου