Συγκλονίζεται η Βοζνία-Ερζεγοβίνη

ΑΝΑΠΟΛΟΥΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
 
07/02/14 - 12:11
Το κρατικό μόρφωμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, ένα κράτος που δημιουργήθηκε απλά για να "φυτευτεί" ένας μουσουλμανικός θύλακας στα Βαλκάνια, γνωρίζει την μεγαλύτερη κοινωνική αταραχή από την ημέρα που οι ΗΠΑ την δημιούργησαν με την συμφωνία του Ντέϊτον.
Χθες και σήμερα πάνω από 130 άτομα, κυρίως αστυνομικοί, τραυματίστηκαν την Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου σε μια βίαιη διαδήλωση όπου χιλιάδες άνθρωποι κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για την επιδείνωση της οικονομίας στη χώρα.
«Δεν έχουμε τίποτα να φάμε. Εσείς;» ήταν το σύνθημα στα πλακάτ των διαδηλωτών. Σε μια χώρα όπου 1 στους 5 κατοίκους ζεί κάτω από το όριο της φτώχειας, ο μέσος μηνιαίος μισθός είναι 420 ευρώ και η ανεργία βρίσκεται στο 44% οι διαδηλώσεις είναι πια καθημερινό φαινόμενο.
Στην Τούζλα, στα βορειοανανατολικά της χώρας περίπου 7.000 άτομα διαδήλωσαν για δεύτερη συνεχή ημέρα χθες. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να εισβάλλουν στα γραφεία της περιφέρειας και έριξαν πέτρες και αναμμένα δαδιά σπάζοντας τα τζάμια.
Την προηγούμενη ημέρα οι πρώην εργαζόμενοι δημόσιων επιχειρήσεων που έκλεισαν και έμειναν απλήρωτοι επί μήνες διαδήλωσαν στο κέντρο της Τούζλα. Στους διαδηλωτές προστέθηκαν άνεργοι και νέοι.
Διαδηλώσεις ξεκίνησαν επίσης στο Σεράγιεβο, και στις πόλεις Bihac, Zenica και Mostar, από τον βορρά ως το νότο της χώρας. Στο Σεράγιεβο οι διαδηλωτές έριξαν πέτρες και αυγά στα γραφεία της περιφέρειας. «Κλέφτες! Δολοφόνοι!» φώναξαν πριν απωθηθούν βίαια από την αστυνομία.
Η χώρα έχει εγκαταλειφθεί από τους πάντες και οι παλαιότεροι αναπολούν την εποχή που ήταν μέλη της γιουγκοσλαβικής ομοσπονδίας και υπήρχε φαγητό, και εθνική υπερηφάνεια, χωρίς ποτέ κανείς να τους ενοχλήσει για το μουσουλμανικό τους θρήσκευμα.
Το κίνημα της εξέγερσης καίει σε κεντρικές πόλεις της κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, της μίας από τις δύο εθνότητες της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η οποία μαζί με την Σερβική Δημοκρατία της Βοσνία συναποτελούν αυτή τη χώρα η οποία κατοικείται από 3,8 εκατ. κατοίκους.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της κροατο-μουσουλμανικής Ομοσπονδίας Νέρμιν Νίξιτς κάλεσε εκπροσώπους όλων των πλευρών για να βρεθεί κάποια λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αποθέματα χρυσού περίπου 20 τόνων ανακαλύφθηκαν μεταξύ Σερβίας- Βουλγαρίας και Βόρειας Μακεδονίας

  Αύγουστος 14, 2020. 19:12 Η καναδική ερευνητική εταιρεία «Medgold Resources» ανέφερε ότι στη νότια Σερβία, στα σύνορα με τη Βόρεια Μακεδον...