Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2014

Хаос у БиХ, сукоби у Сарајеву


Демонстрације широм БиХ измакле контроли. Сукоб специјалних јединица и демонстраната у Сарајеву. Запаљене зграда Председништва БиХ, као и кантоналних влада у Сарајеву, Тузли и Зеници. Премијер тузланског кантона поднео оставку. Протести и у Приједору, Бугојну, Орашју, Лукавцу. Десетине повређених.
18.15 - Сарајево: Специјалци потискују демонстранте ка центру града. Бачен сузавац. Има повређених специјалаца, јавља Ал Џазира.
18.10 - Тузла: Ситуација се смирује. Улице око зграде општине и суда проходне. Мостар: Запаљено више зграда, полиција не интервенише.
17.30 - Сарајево: Антитерористичке јединице на улицама. Зеница: У сукобима повређено око 30 цивила и 20 полицајаца. Кантонална влада поднела оставку. Мостар: Демонстранти упали у зграду кантоналне владе из које се вије дим.
Sarajevo.jpg
16.57 - Влада и премијер тузланског кантона, под притиском демонстрација, поднели оставку. Локални медији јављају да је полиција прешла на страну демонстраната.
16.55 - Александар Вучић позвао је Милорада Додика и Младена Босића на састанак на којем ће се разговарати о очувању стабилности Републике Српске у околностима кризе у окружењу, потврђено је Танјугу.
16.53 - Учесници протеста упали у зграду кантоналне владе у Мостару. 
16.10 - Демонстранти запалили зграду Председништва БиХ. Полиција је, због великог притиска, морала да се повуче, а горе и полицијски аутомобили.
15.55 - Полиција се повукла са улица Тузле. Више од 13 хиљада људи упутило се према кантоналном и опшинском суду, тужилаштву и згради општине, јавља Радио Сарајево.
15.50 - Двадесетак лакше повређених у сукобима полиције и демонстраната у Зеници. Демонстранти побацали аутомобиле политичара у реку и још најмање један запалили.
Zenica2.jpg
15.20 - Демонстранти у Брчком "заробили" градоначелника Анту Домића, којем не дозвољавају да уђе у зграду владе дистрикта нити да оде с протеста.
14.50 - После сукоба са полицијом, демонстранти запалили зграду кантоналне владе у Сарајеву. 
Нереди у Тузли
14.40 - Гори и зграда кантоналних власти у Зеници. Демонстранти запалили неколико просторија, полицајци и обезбеђење напустили место догађаја.
Tuzla pozar Vlada 2.jpg
13.55 - Демонстранти почели да гађају каменицама зграде кантоналне владе у Сарајеву. Полиција одговорила сузавцем. За сада, нема информација о повређенима. 
13.35 - Демонстранти ушли и запалили приземље зграде Владе Тузланског кантона. Полиција се повукла под канонадом петарди и каменица.
У Тузли је полиција саопштила демонстрантима да је премијер Владе Тузланског кантона Сеад Чаушевић поднео оставку, па демонстранти прилазе полицајцима уз узвике - "цареви, цареви". Трећег дана демонстрација, незадовољни грађани су саопштили да се неће повући док премијер не поднесе оставку.
Tuzla pozar Vlada 1.jpg
Густ црни дим вије се из зграде Владе Тузланског кантона. Полицајци су се претходно повукли, пошто су их демонстранти засули камењем и петардама, постављајући сценографију за нову серију сукоба. Окупљени траже оставку власти Тузланског кантона и шефа тамошње полиције.
Неколико хиљада Тузлака се трећи дан заредом окупило испред зграде кантоналне владе, а на полицију су, у међувремену, бацане петарде и камење.
Председавајући Председништва БиХ Жељко Комшић најавио је да ће, поводом протеста грађана у више градова Федерације БиХ, предложити сазивање ванредне седнице трочланог шефа државе и негирао могућност извођења војске на улице.
Он је на Федералној ТВ упозорио да проблем због којих су избили протести не трају три дана већ да су они дугогодишњи и да су сада само ескалирали.
Министар безбедности Босне и Херцеговине Фахрудин Радончић отказао је службену посету САД.
Поред Тузле, протести су се приширили широм БиХ, али у другим градовима, бар до сада, нису забележени инциденти.
Протести се одржавају у Тузли, Сарајеву, Приједору, Бугојну, Орашју, Лукавцу, Бањалуци, Зеници...
Tuzla.jpg
Процењује се да се данас у Тузли окупило више од 10.000 демонстранатам чији је основни захтев био да влада поднесе оставку.
У Сарајеву такође протестују грађани, а према сазнањима Бете, у том граду је до сада повређено стотинак особа од којих највећи број полицајаца. Неколико стотина демонстраната каменовали су зграду Председништва БиХ, демолирали улаз и скинули државну заставу.
У пламену је полицијска кућица испред зграде Председништва БиХ. Полиција шмрковима покушава да растера демонстранте, али без успеха јер их грађани гађају разним тврдим предметима, камењем, флашама, а повређено је стотинак особа од којих је највећи број полицајаца.
У тучама између демонстраната и полиције повређен је велики број новинара и фоторепортера. Група демонстраната запалила је зграду Кантона Сарајево и зграду Општине Центар.
Tuzla2.jpg
Смешнија страна протеста
Медији у свету известили су данас да су у Федерацији БиХ у току најжешћи немири од рата деведесетих и да кулминира бес грађана због лоше економске и политичке ситуације.
Масовно изражавање незадовољства грађана почело је пре два дана када су испред Владе Тузланског кантона изашли обесправљени радници неколико фирми, незапослени и грађани.
Протести су већ првог дана ескалирали, демонстранти су зграду Владе Тузланског кантона гађали каменицама, јајима и бакљама, а полиција је користила сузавац. Било је повређених и ухапшених, а исти сценарио и јуче је виђен на улицама Тузле.
Окупљања су била још масовнија, грађани су палили контејнере и гуме, а зграда Владе Тузланског кантона је демолирана.
У Сарајеву се, такође, мања група грађана сукобила с полицијом испред зграде Владе Кантона Сарајево, а демонстранти су запалили неколико контејнера и неколико сати држали у блокади главну градску саобраћајницу на Скендерији.
Зграда Владе Кантона Сарајево је такође засута јајима и каменицама

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου