Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

Муслиманско – хрватска Федерација БиХ у хаосу

???????????????????????
У Муслиманско-хрватској Федерацији БиХ настао је хаос. Демонстранти су запалили Председништво у Сарајеву, запалили су кантоналне владе у Сарајеву, Зеници и Бихаћу. У Тузли су такође демонстранти пробили полицијски кордон те ушли у зграду Владе, демолирали је и запалили. Премијер Тузланског кантона је поднео оставку.
У Зеници је такође запаљена зграда Владе те су демолирали зграду општине. Влада Зеничко-добојског кантона је такође поднела колективну оставку.
У Мостару је запаљена Већница, зграде политичких странака, ХДЗ-а и СДА. У Бихаћу је такође демолирана зграда Владе, а испред зграде Председништва у Сарјаеву је запаљено и неколико полицијских аутомобила. Кратко речено, владало је “ратно стање”.
 У демонстрацијама и сукобима је много повређених, преко 200 особа, а од тога 100 припадника полиције.
У нередима је страдао и депо Архива у Сарајеву. Ту се налази претежно аустроугарска грађа, персонални досјеи, збирке где су се налазили прилично стари документи, а власти у Федерацији још увек не знају у каквом је стању грађа.
Директор МУП-а Федерације је истакао да је ситуација озбиљна, те је апеловао “да размислимо шта радимо”.
 Ово није добро и не води ничему и мислим да нема никакве потребе за овакав начин испољавања агресивних иступа одређених група према објектима институција.
 Премијер Муслиманско-хрватске Федерације БиХ Нермин Никшић је истакао:
Ниједна политичка функција није вредна ниједног људског живота. Ако је Федерална влада након свега овога што је урадила и у ситуацији када јој је практично изгласано неповерење, а није допуштено да се направи њена реконструкција, премијер сигурно неће.
 Министар спољних послова Златко Лагумџија жели да се заустави анархија.
 Нама није важно да ли смо ми негде дио вас или не. Ми желимо да се у читавој земљи заустави анархија јер то иде и уперено је против сваког њеног грађанина, па чак и оних који су залуђени од својих националистичких вођа да им је боље да оду сами и да у опанцима однесу парче својих ливада.
Премијер Републике Српске Жељка Цвијановић поштује право на протесте:
 Ја то подржавам, али не подржавам никакве активности које би требале да служа за преливање одређене кризе и једне апсолутно несређене средине каква је федерација БиХ, у једно апсолутно сређену средину каква је Република Српска и очекујем од грађана да не наседају на такве трикове.
Потпредсеник Републике Српске Емил Влајки, мини протест у Републици Српској који су организовале неке НВО које финансирају западне државе сматра политичким ударом на Републику Српску:
 Они желе да сруше актуелну политичку власт и њезину оријентацију ка независности Републике Српске.
 Ситуација у Муслиманско-хрватској Федерацији је данас мирна. Ради се на санирању последица у Сарајеву. Полиција у Тузли целу ноћ обезбеђивала је зграду општине и Владе која је изгорела. Током ноћи ситуација се смирила и у осталим градовима Муслиманско-хрватске Федерације у којима су јуче избили нереди. За данас нису највљени протести, али је приметно присуство органа реда

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....