Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2014

Narodna revolucija u BiH: Na ulicama hiljade ljudi, policija mlati i hapsi prosvjednike!


Narodna revolucija u BiH: Na ulicama hiljade ljudi, policija mlati i hapsi prosvjednike!
Foto: Darko Zabuš / Klix.ba
GRAĐANI susjedne BiH su na nogama. Prosvjedi koji su započeli u Tuzli proširili su se na Sarajevo, Zenicu i Bihać. Na ulicama su tisuće ljudi. Najviše protestanata, njih oko 5000, izašlo je na ulice Tuzle.

Novi prosvjedi u Tuzli krenuli su četvrtak, u samom centru grada. Prosvjede su organizirali radnici propalih firmi, a pomoć su dobili i preko društvenih mreža, od strane neformalnih skupina koje se nazivaju "Udar" i "Revolt".

Prosvjednici se bune protiv lokalnih vlasti. Zamjeraju im bijedu i neimaštinu, teško socijalno stanje u kojem su prisiljeni živjeti. Krivca za takvu situaciju vide u korumpiranoj i nesposobnoj državi. Na području Tulzanskog kantona (TK) više je od 100.000 nezaposlenih.

Policija napala prosvjednike

Još jednom su prosvjednici okružili zgradu vlade TK. Od protestanata vladu brane službenici MUP-a, koji su prosvjednike zasuli suzavcem, a došlo je i do fizičkih sukoba. Na ulicama se pale gume.
U sukobima s policijom u Tuzli je ozlijeđeno oko 50 osoba. Na Hitnu je primljeno oko 20 policajaca. Policija je krenula hapsiti prosvjednike. Najnapetija situacija je, kako javlja portal Buka, na potezu KSC Mejdan - Tržni centar Omega, gdje se policija obračunava s prosvjednicima. Građani koji se nalaze u robnoj kući Omega ne mogu napustiti zgradu.

U prvim redovima prosvjeda su radnici Dite i drugih upropaštenih poduzeća, a pridružili su im se i učenici Elektrotehničke škole koja se nalazi u blizini zgrade vlade, kao i brojni drugi građani, javlja Klix.ba.

Zgrada vlade zasuta kamenjem, ministri pobjegli

Zgradu vlade prosvjednici su zasuli kamenjem, jajima i bakljama. Na zgradi je razbijeno nekoliko prozora. Pred zgradu vlade prosvjednici su položili cvijeće, te upalili svijeće. Skandiralo se "vlada napolje". Sa zgrade je skinuta zastava Tuzlanskog kantona.

Prosvjednike, odnosno predstavnike firmi Dita, Konjuh, Resod guming, Polihem i Poliolchem je vlada pozvala na pregovore. Nije jasno tko bi trebao voditi te pregovore s obzirom da su, prema neslužbenim informacijama, premijer, ministri i zaposlenici pobjegli iz zgrade vlade.
"Došao sam sa sinom i snahom na prosvjed da ih podržim, ali i da vidim da se što, ne daj bože, nepredviđeno ne dogodi. Ono što sam vidio jučer nisam u životu vidio. S kata iz kabineta premijera Čauševića došao je komesar, ne znam mu ime, i rekao specijalcu Kormanu 'Udri bagru, udri sve redom. I onda su specijalci krenuli. Mom sinu su prvo sasuli sprej u oči, a onda su ga udarali kao najgoreg neprijatelja", kazao je Mehmed Širanović, otac pretučenog Aldina Širanovića, osnivača Facebook grupe "Udar", koji je u srijedu poslijepodne pritvoren u MUP-u TK, prenosi portal Tačno.net.
Poruka iz Sarajeva: Svi na ulice!

Prosvjednicima u Tuzli stigla je i podrška iz glavnog grada BiH. Pred zgradom vlade Kantona Sarajevo okupilo se u podne više stotina građana. I zgrada vlade KS zasuta je jajima i kamenjem.
Pripadnici policije snimaju prosvjede. Do sukoba policajaca i protestanata došlo je i u Sarajevu. Više osoba je uhapšeno. Ozlijeđena su dva policajca, kao i veći broj građana.

"Tuzla nas je sve ujedinila, sada se trebamo probuditi iz zimskog sna. Revolucija je jedini izlaz", poručuju sarajevski prosvjednici.

"Lopovi napolje" i "Vi ste banda" skandirali su prosvjednici u Sarajevu. Poručili su da prosvjede treba shvatiti ozbiljno i pozvali građane BiH na masovni izlazak na ulice. Zatražili su da policija pusti iz zatvora pritvorene prosvjednike u Tuzli.

"Mi smo kolektivno nezadovoljni i nesretni u ovoj državi. Treba se stati jednom na kraj kriminalu, korupciji i ugnjetavanju građana", kazala je građanka Latifa Tajić te dodala da će ispred zgrade Vlade KS ostati do kraja.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες