Od 1. aprila porez na nekretnine veći do 80 odsto

Od 1. aprila porez na nekretnine veći do 80 odsto
Većina vlasnika nekretnina u Srbiji dobiće rešenja o porezu na imovinu uvećana između 20 i 80 odsto. Biće i onih kojima se iznos neće promeniti, ali i „srećnika“ čije su nekretnine iz skuplje prešle u jeftiniju zonu, pa će im račun biti manji. Lokalne samouprave, u čijoj je nadležnosti ovaj „namet“, uveliko pripremaju nova rešenja, koja će na adrese građana početi da pristižu posle 1. aprila. Većina lokalnih samouprava ne menja poresku stopu, ali će se osnovica menjati u zavisnosti od toga u kojoj se zoni nekretnina nalazi.

"Do sada nismo izdali nijedno novo rešenje, ni građanima ni firmama. Poreski obveznici nova rešenja mogu da očekuju početkom aprila. Grad je podeljen na 13 zona i za svaku je precizirana tržišna cena kvadrata. To, u odnosu na prethodno rešenje, može da menja osnovicu za obračun poreza, dok stopa ostaje ista - 0,4 odsto", kaže, za „Novosti“, Slobodan Milosavljević, sekretar za finansije Beograda.

Kako će se većini vlasnika stanova promeniti tržišna vrednost kvadrata, računi će biti uvećani. Posebno će poskupljenje osetiti oni u najatraktivnijim delovima grada. Najskuplji kvadrat u Beogradu je u prvoj ekstrazoni stanovanja, i za stan je procenjen na 203.000, a za kuću na 210.000 dinara. Reč je o Dedinju i delovima Košutnjaka. Najmanje uvećanje poreza imaće vlasnici nekretnina u osmoj zoni, gde kvadrat stana košta 35.000, a kuće 30.000 dinara. To su na primer, Lepušnica, Besni Fok, i delovi prigradskih opština.

"Novi Sad ima 137.000 obveznika, a praksa je da im se rešenja šalju istovremeno. Porez na imovinu će, u proseku, biti za oko 20 odsto veći od prošlogodišnjeg. Umesto na četiri, Novi Sad je sada podeljen u pet zona i zahvaljujući tome, biće i onih na čijim poreskim rešenjima će iznosi biti i do 30 odsto manji od lanjskih", kaže Dejan Mandić, član Gradskog veća zadužen za finansije.
U Nišu je u toku podnošenje poreskih prijava do kraja marta, pa će tek nakon isteka tog roka, početi pisanje novih rešenja. Ista situacija je i u Kragujevcu, a porezi na stanove veći u proseku za 70 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Gradska uprava povećala je i poresku stopu pa se ove godine, umesto ranijih 0,2 odsto, porez obračunava po stopi od 0,4 odsto, što je dodatni namet na vlasnike stanova i kuća u ovom gradu.

Gradska vlast u Zrenjaninu nije značajnije povećala stope poreza na imovinu. Za pravna lica stopa je 0,4 odsto, za fizička 0,3 a isto važi i za poljoprivredno zemljište. Nova rešenja poreskim obveznicima neće stići pre juna. Vlasnici kuća i stanova u gradu na Begeju plaćaće porez uvećan između 20 i 30 odsto. Procenjuje se da bi u gradsku kasu na ime poreza na imovinu u 2014. trebalo da se slije između 350 i 400 miliona dinara.

U Poreskoj upravi u Valjevu još nije utvrđen porez na nepokretnosti za ovu godinu, a nadležni kažu da će povećanje, u proseku, iznositi oko 13 odsto. Rešenja za plaćanje poreza na nekretnine na području Požarevca počeće da stižu tek krajem maja, kao i prošle godine, a Dušanka Begović, načelnik Odeljenja lokalne poreske administracije, tvrdi da u odnosu na prošlu godinu, neće biti znatnog povećanja poreza

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ZAŠTO SE PRIKRIVA LEK PROTIV RAKA?

Σερβία: Άραβες "κατέλαβαν" το λιμάνι του Νόβισαντ

ΥΠΕΘΑ: Στη Σερβία ο Αποστολάκης για τη μέρα της νίκης