Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Počelo markiranje goriva u Srbiji

BEOGRAD - Danas je počeo proces obeležavanja naftnih derivata u Srbiji koji će obezbediti da se na tržištu nađe samo gorivo propisanog kvaliteta, kao i suzbijanje nelegalnog prometa naftnih derivata.
nafta
Procenjuje se da se u Srbiji godišnje na crno proda između pet i 10 odsto svih količina goriva. Obeležavanje naftnih derivata sprečiće da se u prometu nađe gorivo koje nije obeleženo na propisan način, saopštilo je Ministarstvo energetike. To bi, prema procenama, trebalo da poveća budžetske prihode za oko 40 miliona evra.
Obavezu obeležavanja goriva imaju naftne kompanije, a cilj je da se u startu markiraju ukupne količine naftnih derivata proizvedene u Srbiji ili iz uvoza. Nadzor će obuhvatiti sve benizinske stanice u zemlji, a sam postupak obeležavanja je takav da omogućava da se na terenu u kratkom periodu utvrdi da li je bilo namešavanja nelegalnih komponenti.
Proces markirana imaće minimalan uticaj na cenu goriva, a moguće je da neće ni imati uticaja, jer će obeležavanje omogućiti naftnim kompanijama da povećaju svoj udeo u delu tržišta koji je do sada bio pod uticajem nelegalnih tokova, smatra Ministartsvo.
Uredba o obeležavanju, odnosno markiranju derivata nafte, usvojena je 29. maja 2013. godine, a na javnom tenderu za sprovođenje ove usluge raspisanom u julu, izabrani su preduzeća “SGS Beograd“, „Authentix“ i „Nanoinspekt“.
Za markiranje se koriste najsavremenije nano-tehnologije, a sam postupak podrazumeva ubacivanje posebnih hemijskih elemenata u gorivo koji ne utiču na kvalitet goriva, ali omogućavaju da se utvrdi da li gorivo potiče iz legalnog prometa.
Pored povećanja budžetskih prihoda, direktne koristi od obeležavanja goriva imaće i vlasnici automobila, jer će se u prodaji nalaziti isključivo gorivo propisanog kvaliteta, objašnjavaju u Ministarstvu.
Korišćenjem “kvalitetnog” goriva obezbeđuje se efikasniji rad motora vozila, manje kvarova, kao i bolje sagorevanje goriva u motoru, koje doprinosi smanjenju emisija štetnih gasova u atmosferu, navedeno je u saopštenju

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου