Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Porez na nekretnine u Beogradu biće najveći u zoni Slavije, Kalemegdana i Dedinja, najmanji u Barajevu

BEOGRAD - Predsednik Privremenog organa grada Beograda Siniša Mali izjavio je danas da još nije poznat iznos poreza na nekretnine u prestonici, da će on zavisiti od zone i da povećanje neće biti veće od 80 odsto.
 
On je novinarima u Skupštini grada rekao da u ovom trenutku ne može precizno da kaže koliko će porez iznositi.
"Možda će negde biti (povećanja poreza), možda negde i neće biti, zavisi od zone, ali,de fakto, gde god da bude neće biti veće od 80 posto", rekao je Mali, dodajući da će biti ukinute neke druge naknade kao što je ona za korišćenje građevinskog zemljišta.
On je najavio i razgovore sa Ministarstvom finansija da bi se, ukoliko je moguće, našlo rešenje da se izmeni način finansiranja lokalnih samouprava kako teret povećanja poreza ne bi pao na građane.
Mali je rekao da je povećanje poreza shodno republičkom zakonu donetom prošle godine i da nije nešto sa čim se susreće samo Beograd, da važi za celu Srbiju i sve lokalne samouprave.
"Podsetiću da smo, kada smo došli kao Privremeni organ, dobili stav tadašnjeg rukovodstva Sekretarijata za finansije da povećanje poreza može biti i do 300 odsto, a mi smo tražili dodatne analize i zahtevali da se povećanje ograniči na maksimalnih 80 odsto", naglasio je Mali.
On je istakao i da nisu mogli da utiču na podelu zona, ponovivši da u ovom trenutku ne postoje nikakave konačne procene.
Prema podacima Gradske uprave, porez će najviše biti povećan u ekstra zoni, u koju spadaju Slavija, Kalemegdan i Dedinje, gde je kvadratni metar procenjen na 203.000 dinara.
U prvoj zoni su delovi Starog grada, Vračar, Novi Beograd uz autoput i stari Zemun, gde procenjena cena stambenog prostora iznosi 145.000 dinara po kvadratu, u drugoj su Palilula, Zvezdara, Voždovac, Čukarica, Banovo brdo i blokovi 45 i 61-64, gde je cena 116.000 dinara.
U trećoj zoni su Karaburma, Trošarina, Bežanijska kosa, delovi Zvezdare i Zemun gornji grad, gde je cena kvadrata 82.000, a u četvrtoj zoni su Galenika, Zemun polje, Lazarevac, delovi Čukarice, Voždovca i Rakovice, s cenom od 72.000 dinara.
Petoj zoni pripadaju Kaluđerica, Mladenovac, delovi Čukarice i Voždovca i Rakovice, gde je kvadrat 66.000 dinara, u šestoj su Grocka, Voždovac i Obrenovac sa cenom od 65.000, u sedmoj delovi Barajeva, Obrenovca i Grocke sa cenom od 50.000, a u osmoj su rubni delovi Barajeva i Obrenovca sa cenom od 35.000 dinara

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...