Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

НАТО само на Косово и Метохију бацио 10 тона уранијума! by satelit

НАТО само на Косово и Метохију бацио 10 тона уранијума!
ПРИШТИНА – Уједињене нације су сакриле од јавности извештај шефа мисије за просторни програм УН Бакари Канте у коме се каже да је НАТО 1999. године, током бомбардовања, бацио на Косово близу десет тона осиромашеног уранијума, јавио је портал Газетаекспрес.
Извештај иде даље објашњавајући да се бомбардовање НАТО снага десило у времену сетве, а осиромашени уранијум је утицао на квалитет ваздуха, земље и воде, сто је резултовало последицама у ланцу исхране. Као последица тога будуће генерације су изложене повећању броја оболелих од рака, леукемије, абортуса, деформација новорођених беба, наводи Express.
Извештај шефа мисије за просторни програм ОУН Бакарy Канте 1999. године о ужасних последицама бомбардовања Србије није никада јавно објављен.
Делови тог извештаја су ипак доспели у јавност захваљујући независном америчком новинару Роберту Парсону. Он је успео да добије извештај Кантеа преко његових извора и да објави јуна 1999. године у швајцарском дневнику „Le Courrier“ са насловом “ Алармантни скривени извештај о последица бомбардовања Југославије“, писе Express.
Спарксон је ексклузивно интервју за „Вести“ обелоданио како су извештаји о последицама употребе оружја са осиромашеним уранијумом по здравље на Балкану били критиковани и промењени у канцеларијама ОУН, преноси агенција Косовапрес.
Извештај је био категоричан у оцени да ће будуће генерације које ће живети у тим местима где су бачене бомбе оболевати од рака, леукемије, и да ће деформитети новорођених беба порасти.
Известај Кантеа каже да је због бомбардовања природа у Југославији конатминирана опасним субстанцама, међу којима је најопаснији ПЦБ, изузетно канцероген и одговоран за имунолошка оболења. Известај наводи да један литар ПЦБ је довољан да контаминира једну милијарду галона воде, преноси „Express“.
Роберт Парсон каже да један директно информисан извор њему рекао у јулу 1999. године да је група научника швајцараца дошла до још драматичнијег закључка око ефеката осиромашеног уранијума на Балкану него што је било дато у забрањеном извештају Бакарy Кантеа. „Њихово истразивање било је део активности дипломатске групе ФОКУС, сачињене од Швајцарске, Аустрије, Русије и Грчке. Пошто је Швајацарска платила све трошкове остали чланови требало је да ћуте“, казао је Парсонс.
Само након великог јавног притиска американци су прихватили да је муниција била пуњена са „прљавим“ уранијумом који је најопаснији за људе и амбиент, закључује „Express“.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Pavlos: Ulazak Kosova u Savet Evrope zločin nad srpskim i grčkim narodom

  Podrškom prijemu Kosova u Savet Evrope, grčki poslanici u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) podržavaju kršenje međunarodnog pr...