Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Εγκαινιάστηκε η έκθεση «ΕΞΠΟ Ρωσία - Σερβία 2014»

Sre, 03/05/2014 - 18:21 -- MRS
mΗ Σερβία και η Ρωσία έχουν υπογράψει, πρόσφατα, Διακήρυξη για ανάπτυξη των σχέσεων συνεταιρισμού στρατηγικής σημασίας, πράγμα το οποίο «άνοιξε την πόρτα» για την παραπέρα εμβάθυνση των ήδη αγαθών σχέσεων ανάμεσα σε δύο χώρες.
«Τα σημερινά εγκαίνια της έκθεσης ‘ΕΞΠΟ Ρωσία - Σερβία 2014’ αποτελεί βάση για διεξαγωγή εμπορικών συνομιλιών που μπορούν να οδηγήσουν σε ανάπτυξη μακροπρόθεσμης συνεργασίας ανάμεσα σε Σέρβους και Ρώσους επιχειρηματίες»,- δήλωσε ο Σέρβος υπουργός για θέματα εκμετάλλευσης του οευκτού πλούτου και χωροταξίας, κ. Milan Bačević, εγκαινιάζοντας την έκθεση.
«Οι πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία βρίσκονται σε υψηλότερο επίπεδο απ’ότι οι οικονομικές, και για αυτό είναι απαραίτητο να ασχολούμαστε, κατά την επόμενη περίοδο, με μεγαλύτερη αξιοποίηση του υφιστάμενου δυναμικού»,- ανέφερε ο κ. Bačević. O ίδιος εξέφρασε ελπίδα ότι σύντομα το επίπεδο των πολιτικών και των οικονομικών σχέσεων Σερβίας και Ρωσίας θα εξισωθεί. «Αντιπροσωπεία από τη Σερβία ήταν παρούσα, τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, στην επενδυτική διάσκεψη στη Μόσχα, και έδειξε ότι η Σερβία ενδιαφέρεται ζωτικά για ανάπτυξη των σχέσεων κοινοπραξίας και για μεγαλύτερη προβολή σερβικών προϊόντων στη ρωσική αγορά. Ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί στην αποκατάσταση εμπορικών σχέσεων στο πλαίσιο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, και η έκθεση Ekspo παρέχει δυνατότητα για κοινή προβολή εταιρειών των δύο χωρών μας στη δυτικοευρωπαϊκή αγορά»,- κατέληξε ο υπουργός Bačević.
Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Βελιγράδι, κ. Aleksandar Čepurin, διάβασε, στην επίσημη τελετή των εγκαινίων της έκθεσης «ΕΞΠΟ Ρωσία – Σερβία 2014», τη χαιρετιστήριο επιστολή του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, κυρίου Sergej Lavrov, ο οποίος χαρακτήρισε αυτή την έκθεση σαν καλό τρόπο για την παραπέρα ενίσχυση της εμπορικής, της οικονομικής και της επενδυτικής συνεργασίας ανάμεσα στη Σερβία και τη Ρωσία. «Γερή βάση για αυτό αποτελεί η Διακήρυξη για ανάπτυξη των σχέσεων συνεταιρισμού στρατηγικής σημασίας ανάμεσα σε δύο χώρες, την οποία υπέγραψαν οι πρόεδροι Vladimir Putin και Tomislav Nikolić στις 24 Μαϊου του 2013, στη Μόσχα»,- αναφέρεται στην επιστολή του κυρίου Lavrov, ο οποίος ανέφερε ότι στη διμερή ατζέντα των δύο χωρών βρίσκεται η υλοποίηση μεγάλων προγραμμάτων στους τομείς της Ενέργειας και των Μεταφορών, και στον τραπεζικό τομέα, και υποδείχτηκε πως υπάρχουν αρκετά καλές ευκαιρίες για παραπέρα εμβάθυνση των αμοιβαίων σχέσεων στη βιομηχανία, στη γεωργία, στην υγειονομική προστασία και στον τουρισμό. Με την ευκαιρία, ο κ. Čepurin εξέφρασε ικανοποίηση από το γεγονός ότι, άσχετα από τη σημερινή παγκόσμια οικονομική κρίση, σημειώθηκε αύξηση του όγκου των αμοιβαίων εμπορικών ανταλλαγών κατά 0,7 τοις εκατό, και έτσι ο όγκος αυτών των ανταλλαγών ‘εχει ξεπεράσει το ποσό των τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Για πρώτη φορά στην ιστορία των ρωσο-σερβικών σχέσεων ο όγκος των σερβικών εξαγωγών λεπέρασε το ποσό του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, και το ποσό αυτό σημειώνει συνεχή άνοδο»,- ανέφερε στο τέλος ο πρέσβης κ. Čerupin.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....