Δευτέρα 10 Μαρτίου 2014

Cene stanova nikad niže, ali kupaca nema

BEOGRAD - Cene stanova u Srbiji su na minimumu i u agencijama za promet nekretnina kažu da nova pojeftinjenja ne treba očekivati.
nekretnine4
Bez obzira na veoma lošu ponudu, ne očekuje se ni poskupljenje kvadrata, a razlog leži u slaboj potražnji. Međutim, zanimljivo je da su se u Beogradu pojavili investitori koji tragaju za lokacijama na kojima bi da grade zgrade od 1.500 do 2.000 kvadrata. To bi mogao da bude signal da će posle pet godina tržište nekretnina konačno da oživi.
"Prodavci i dalje preteruju u zahtevima, traže za nekretnine onoliko novca koliko im je potrebno, a ne onoliko koliko na tržištu realno vrede. Zato ih uvek pitamo da li želite da prodajete ili da prodate stan. Ali, ni cene koje se sada postižu prilikom kupoprodaje, u dogovoru kupca i prodavca, nemaju kud da budu niže. Najgore prolaze vlasnici nekretnina na Novom Beogradu, posebno kod „Arene“. Sada se cena kvadrata na toj lokaciji kreće najviše od 1.600 do 1.700 evra, a 2008. cena je bila i viša od 2.500 evra za kvadrat. Postoji još jedna lokacija, koja bi mogla da pretrpi drastične promene. To su stanovi koje je u poslednjih nekoliko godina gradila država i sada vlasnici, ukoliko žele da ih prodaju, moraće to da urade ispod cene koju su platili", kaže Nedeljko Malinović,vlasnik agencije „Legat“.
Sada se najbolje vidi koliko je ponuda stanova u Beogradu loša. Na snagu je stupio zakon koji obavezuju posrednika, odnosno agenciju, da sklopi ugovor sa prodavcima. Zato se isti stan više ne oglašava u nekoliko agencija, kao što je to do sada bio slučaj, što je davalo lažnu sliku bogate ponude nekretnina.
"Slaba je ponuda i slaba potražnja i trenutno ne treba očekivati neki drastičan pad ili skok cena kvadrata. Postoji opasnost masovnijeg aktiviranja hipoteka, koje najavljuju banke, što može da izazove poremećaj na tržištu. Cene će, onda, padati daleko ispod realnih, što bi ugrozilo građevinsku industriju jer bi se retko ko usudio da gradi objekte. Za banke je pametnije da skinu kamate i ponude reprogram kredita. Tako bi imale veću korist jer od snižene cene kvadrata neće namiriti svoja potraživanja. Prosečna cena stanova po kvadratu u Srbiji je oko 800 evra, uključujući Beograd. U ostalim gradovima Srbije prosek je od 440 do 600 evra po kvadratu", kaže Goran Rodić, potpredsednik Građevinsko-inženjerske komore.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες