Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Kako od sezonskog do pravog posla?

BEOGRAD - Sezonski ili privremeni poslovi mogu vas dovesti i do ugovora o radu.
posao-kancelarija
Kako se izboriti za stalno zaposlenje na privremenoj opciji, saznajte u prilogu Karen Burns, autorke knjige sa poslovnim savetima.
• Neka vam posao bude jedan dugotrajni intervju. Budite tačni, uredni, odgovorni i spremni za sve što se od vas očekuje svaki dan iznova. To ne znači da morate biti ono što niste i da preuveličavate svoje veštine, nego jednostavno pazite da uvek ostavljate dobar utisak.
• Započnite u području gde želite da radite. Ukoliko imate određena teoretska znanja iz tog područja, obrazovali ste se u tom delu, bićete motivisaniji kad budu tražili nekoga za višu poziciju i verovatno ćete više znati o tome od drugog zaposlenog kojeg firma uopšte ne zanima. Iako vam se ne čini da je tako, poslodavci vrlo brzo prepoznaju ekstra motivisane zaposlene.
• Usvojite stil kompanije. Želite da se osećaju kao da tamo radite već godinama. Ako izgledate i ponašate se kao privremeno zaposleni, tako će o vama misliti i šefovi. Ako svi ručaju u 12 , ručajte i vi. Pokažite da ste se uklopili i da će vam njihov stil poslovanja nedostajati kada završi leto.
• Budite timski igrač. Ponudite da radite prekovremeno, odnosno nemojte gunđati ako poslodavac od vas zatraži da ostanete koji sat duže kako biste npr. pospremili stolove ili uredili prodavnicu za drugi dan . Osim toga , pokušajte da se što više javljate za zadatke koji nisu u opisu vašeg posla. Sprijateljite se sa stalnim radnicima.
• Redovno dopunjavajte svoju biografiju - zapišite nove veštine koje ste stekli, rezultate koje ste ostvarili i nove odgovornosti koje ste dobili. Nikada ne znate kad će vam ponovo trebati.
• Postarajte se da poslodavac zna sve vaše veštine. Sezonski i privremeni poslovi često budu specijalizovani stoga iskoristite svaku priliku da promovišete i svoje ostale veštine.
• Naučite što više o kompaniji. Privremeni radnici retko dobiju dovoljno uputstava stoga se potrudite o kompaniji naučiti što više putem interneta i kod vaših kolega. Ako ste dobili posao u firmi koja ima nekoliko hotelskih lanaca, dobro se informišite o lokacijama gde se ostali hoteli nalaze, što se u sklopu njih nalazi ali i što od istih možete naučiti.
• Upoznajte se sa ljudima. Privremeni posao sjajna je prilika da upoznate prave ljude. Budite vidljivi, odlazite u druga odeljenja i upoznajte sve ljude koji u vašoj kompaniji koji imaju uticaj. Možda će vas baš vaša komunikativnost pomoći kada će se otvarati novi objekat u kojem će tražiti stalne radnike. Prikupite preporuke.
• Ostanite pozitivni. Ostali kolege mogu vas ignorisati ili tretirati kao manje vrednog radnika. To je udarac za samopouzdanje, ali vredi zadržati glavu iznad vode i jačati svoj duh.
• Budite inovativni. Ponekad stalni radnici upadnu u određenu rutinu te ne primećuju stvari koje bi trebalo promeniti, odnosno koje ne funkcionišu najbolje. Razmišljajte o stvarima koje treba napraviti, a koje niko ne radi. Još bolje, potrudite se svojoj kompaniji uštediti novac, ubrzati rad ili povećati broj klijenata.
• Samostalnost od radu. Obratite pažnju, uzimajte beleške i preduhitrite tuđe potrebe. Šefovi cene kad znaju da se mogu pouzdati u vas.
• Dajte im do znanja da ste zainteresovani za stalni posao. Vaš poslodavac možda pretpostavlja da ste zadovoljni svojom sadašnjom pozicijom stoga mu pokažite da vam je stalo i da želite postati deo kompanije.
• Učinite sebe nezamenljivim. To je ključ svega. Povećajte očekivanja kompanije svojim prisustvom i bićete na putu za stalni posao. Ostavite trag - ako možda nisu sada u prilici da vas zaposle ' za stalno ' , ukoliko ostavite dobar utisak setiće se vas kada se otvori radno mesto stvoreno za vas.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες