Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Muzej Nikole Tesle pozdravlja odluku grada o urni

Predsednica Upravnog odbora Muzeja Nikole Tesle Ana Panić pozdravila je večeras odluku Privremenog veća Beograda da se o izmeštanju urne sa pepelom Nikole Tesle izjasni novi saziv Skupštine grada, nakon izbora 16. marta.

- Odlično, u ime Upravnog odbora, drago nam je da je tako. To je neka vrsta pobede, barem za sada - rekla je Panićeva agenciji Beta.






Ona je pozitivnim ocenila to što o izmeštanju urne i njenom sahranjivanju u Hramu Svetog Save neće odlučivati Privremeno veće i Vlada Srbije u ostavci, već izabrani zvaničnici koji će "imati drugu vrstu odgovornosti".



Odluku da se o premeštanju Teslinih posmrtnih ostataka izjasni Skupština doneo je predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali, koji je predložio i javnu raspravu pre glasanja u kojoj bi učestovale kulturne i naučne institucije i SPC.



Ana Panić je kazala da je dobro da se o tom pitanju konsultuju stručna i naučna javnost, ali da ne razume zašto se pita crkva, jer Tesla nije bio vernik.



- Poznato je da nije bio religiozan, niti je želeo da ide u svešteničku školu, to je sam odbio. Stav UO je da Teslu ne treba opredeljivati, on se nalazi na mestu gde treba da se nalazi - u hramu nauke -rekla je ona

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

PACE recommends that Kosovo* becomes a member of the Council of Europe

 https://pace.coe.int/en/votes/39707 In its statutory Opinion, based on a report by Dora Bakoyannis (Greece, EPP/CD) and passed by 131 votes...