Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

POTVRĐENO: Klinton bombardovao Srbiju zbog Monike Livinski!

VAŠINGTON - Neverovatno.
Američki predsednik Bil Klinton naredio je bombardovanje Srbije 1999. kako bi rešio skandal nastao u SAD nakon što je 1998. obelodanjena njegova ljubavna afera s mladom stažistkinjom u Beloj kući Monikom Levinski.

Rušenje Miloševića

Naime, od petka je Nacionalni arhiv SAD počeo da obelodanjuje 2.500 nekada poverljivih dokumenata američke administracije, u kojima se našao i memorandum Klintonove nekadašnje savetnice Minjon Mur. U njemu ona upozorava lidera da hitno mora da vrati poverenje građana i povrati obraz dejstvima na različitim poljima, što podrazumeva i rušenje nekadašnjeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića, a da se pritom poziva na najviše moguće sile.

- Gospođica Mur takođe je savetovala Klintona da se poziva na Boga i da na taj način podupre svoju političku akciju i sve misaone procese - piše američki list Njujork tajms navodeći izjave Murove iz memoranduma.
Nedugo zatim Klinton je bombardovao Srbiju, a ta akcija NATO nazvana je „Milosrdni anđeo“.

Obelodanjena dokumenta takođe potvrđuju ranije spekulacije da je Klinton novčano pomagao opoziciju u Srbiji. Naime, pokazalo se da se on u julu 1999, na samitu Pakta za stabilnost jugoistočne Evrope, obavezao da će dati čak 12 miliona dolara strankama, sindikatima, studentskim udruženjima, kao i nevladinim organizacijama i nezavisnim medijima čiji bi osnovni cilj bio rad na rušenju Miloševića. Taj projekat, koji je nazvan „Prsten oko Srbije“, takođe je podrazumevao i raspoređivanje mreža radio-predajnika u zemljama susedima Srbije kako bi se u njoj smanjio uticaj državnih medija, a nesmetano širile informacije sa Zapada.


Hrvati pomogli

Pokazalo se da je u svemu tome posebno važnu ulogu imala Hrvatska. Zapravo, američki funkcioneri bili su u kontaktu s tadašnjim zamenikom ministra za telekomunikacije Hrvatske Dominikom Filipovićem. Na taj način je HRT ustupio Amerikancima svoj predajnik Kula u Belju u Slavoniji za emitovanje programa usmerenih protiv Miloševića i režima u Beogradu.

Inače, Klinton je različitim akcijama, uključujući i bombardovanje Srbije, odnosno uvođenje demokratije u njoj, kako je pravdao svoje postupke, povratio poverenje Amerikanaca nakon što je zbog ljubavne afere umalo uklonjen s vlasti.
Umalo ga koštala fotelje...Monika LevinskizoomUmalo ga koštala fotelje...Monika Levinski
Kovali najvažnije planove
HTELI DA FINANSIRAJU FILM
O ZLOČINU SRBA NA KIM!

Među dokumentima koje je u petak objavio Nacionalni arhiv SAD nalazi se i prepiska savetnika nekadašnjeg američkog predsednika Bila Klintona u kojoj se pominje snimanje propagandnog filma o zločinima Srba na Kosovu. U mejlu „Pismo od Levina“, koji se odnosi na Karla Levina, demokratskog senatora, a koji je Džejn Stromset poslala na nekoliko mejl adresa, uključujući i mejl Džejn Satfen, bivše savetnice Baraka Obame, piše da je Stromsetova razgovarala s kancelarijom za ratne zločine Stejt departmenta o ideji za dokumentarac o Kosovu.
- Stejt department već duže razmišlja o toj ideji. Na početku je delovala atraktivno, a onda je zaključeno da nije dobra iz dva razloga: (1) troškovi su ogromni i (2) postoji rizik da bi američki dokumentarac bio viđen kao propaganda, koliko god pažljivo bio urađen - napisala je Stromsetova u mejlu i naglasila da bi možda neka nevladina organizacija mogla da sponzoriše film

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....