Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Srbija na 63. mestu u svetu po kvalitetu logistike

Najbolji kvalitet logistike među 160 država u svetu, obuhvaćenih studijom Svetske banke, ima Nemačka, dok je Srbija rangirana na 63. mestu.
carina
Nemačka, kao zemlja sa najboljim skorom ima indeks 4.12, dok je najlošija Somalija sa indeksom 1.77.
Ovogodišnje istraživanje, kao i prethodna, pokazuje da zemlje s najvećim dohotkom dominiraju među prvih 10 u svetu po kvalitetu logistike.
Tako je na drugom mestu Holandija, sledi Belgija, a četvrtu poziciju zauzima Velika Britanija.
Od zemalja regije Slovenija je najbolje rangirana na 38. mestu sa LPI indeksom 3.38, Srbija je 63. sa skorom 2,96, dok je Crna Gora 67. sa skorom 2.88. Hrvatska je prema indeksu LPI, koji se izrađuje svake dve godine, na 55. mestu, i u odnosu na 2012. godinu, spustila se za 13. mesta. Lošija od BiH je Makedonija na 117. mestu sa indeksom 2.50.
U izveštaju Svetske banke države su rangirane prema nekoliko kriterijuma, među kojima su najznačajniji efikasnost carine, kvalitet infrastrukture, kvalitet transporta i vreme isporuke.
Poslednjih godina, s padom carinskih stopa u svetu, logistika i ostali aspekti svetske trgovine dobijaju na značaju kao prostor za smanjivanje troškova trgovine.
Istraživanje Svetske banke i Svetskog ekonomskog foruma iz 2013. godine pokazalo je da smanjivanje transportnih troškova i nepotrebne birokratije u trgovini može obezbediti značajan podsticaj ukupnom bruto domaćem proizvodu.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου