Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Stižu investitori u Čačak

ČAČAK - Izvorni budžetski prihodi grada Čačka za prošlu i tekuću godinu manji su za oko 450 miliona dinara, što je otežavajuća okolnost za funkcionisanje i izvršenje budžeta, izjavio je zamenik gradonačelnika, Radenko Luković, ali je istovremeno izrazio zadovoljstvo, jer su ta sredstva ostala prvredi kao podsticaj..
investicije5
Smanjenje budžetskih prihoda, kako je objasnio, usledilo je zbog izmene seta poreskih zakona, odnosno smanjenja poreza na zarade ukidanjem fiskalnih i parafiskalnih nameta, kao i smanjenja stope poreza na imovinu i usporavanja rasta cena komunalnih usluga.
Luković je podsetio da je zahvaljujući subvencijama za podsticaj zapošljavanja, koje su iznosile 35 miliona dinara prošle godine, upošljeno 250 Čačana po nekoliko osnova.
Prema njegovim rečima 2013. godine pokrenuta je proizvodnja u Čipsari, posao je dobilo 75 lica a to preduzeće se, što je najvažnije, oslanja na poljoprivredu, pa je setva krompira podstaknuta subvencijama za nabavku semenskog materijala.
Fabrika hemijskih proizvoda "Prvi maj" je uz podršku grada, ocenjuje Luković, stabilizovana, jer je to preduzeće na osnovu pripremljenog plana uvedeno u reorganizaciju i počelo je da radi.
"Italijanska kompanija 'Ivas Balkan' iz Riminija zakupila je čačansku hemijsku industriju 'Prvi maj' na osam godina, a svih 55 zaposlenih ostali su da rade", naveo je Luković, izrazivši očekivanje da će proizvodnja u toj fabrici biti unapređena i da će tržište biti prošireno.
Što se tiče Žitoprometa, zamenik gradonačelnika kaže da je pitanje dana kada će to preduzeće dobiti strateškog partnera koji ima viziju da pokrene mlinarsku proizvodnju (brašno i stočna hrana) sa konceptom da se podstiče setva žitarica u ovom kraju.
"PKS Lateks je u statusu zamrznutog stečaja, ali to će se rešiti, jer će hrvatska kompanija Kemokompleks, koja je ostvarila izlučno pravo na imovinu u narednom periodu pokrenuti proizvodnju PVA disperzija", naveo je on.
Luković je objasnio da je koncept zasnovan na tome da će se zakupiti građevinski prostor na lokaciji PKS Lateksa i plaćati najam do sprovođenja stečajnog postupka.
Prema njegovim rečima, kapaciteti će se dislocirati na drugu lokaciju i zaposliće se oko 40 radnika na samom početku.
"Danas uvozimo disperzije u vrednosti 10 miliona evra, a pokretanjem ove proizvodnje imaćemo priliku da podmirimo naše potrebe i da izvozimo", izjavio je on.
Podsetio je da je prošle godine pokrenut stečaj u Fabrici hartije, što se pokazao kao dobro, budući da se završava procena imovine.
"Ruska kompanija Nortkarton zainteresovana je za kupovinu Fabrike hartije 'Božo Tomić' u kojoj će pre svega izrađivati srednje fine papire, koji će se koristiti kao poluproizvod za proizvodnju kartonske ambalaže u pogonu ove firme u Jagodini, čime bi se uposlilo 300 radnika", kaže Luković.
Kada je reč o imovini Stočara, sada se, kako dodaje, sprovode izvršni postupci, a imovina prodaje po bagatelnim cenama.
"Međutim, organizovali smo sastanke i našli partnere, poverioce, koji će pokrenuti stečajni postupak, određen je predujam u visini od dva miliona dinara, poverioci će obezbediti sredstva i kupiti ovu fabriku", objašnjava Luković i dodaje da će posle toga biti pokrenuta farmerska proizvodnja, tovilište i preradni kapaciteti u klanici tog preduzeća.
Zamenik gradonačelnika je rekao da očekuje da će, po donošenju Zakona o privatizaciji, Fabrika reznog alata (FRA) i civilni deo kompanije Sloboda, biti uspešno restrukturirani.
"FRA zapošljava oko 600 radnika, koji uredno primaju plate, na granici su pozitivne tekuće ekonomije, a koncept Zakona o privatizaciji podrazumeva konverziju obaveza prema državi i javnim prihodima u kapital", objašnjava on, napominjući da će u strukturi imovine biti oko 85 odsto kapitala.
To će, kako kaže, privući investitora, koji treba da uloži u novu opremu, tehnologije i stvori uslove za upošljavanje radnika.
Ssto se tiče Sloboda aparata realno je da uđe u stečaj, i da tu firmu kupi neka od zainteresovanih firmi.
"U ozbiljnim smo pregovorima sa Metalcem koji radi studiju izvodljivosti pokretanja proizvodnje električnih i štednjaka na čvrsta goriva, a ukoliko to da pozitivne rezultate gornjomilanovačko preduzeće postaće partner Slobode", naveo je Luković

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Media reports that people around Republika Srpska, Montenegro, and Serbia are coming to Banja Luka by organized transport

  Dodik called the rally to “defend freedom and future” of Serb people ahead of the May 2 UN’s voting on the Srebrenica genocide resolution....