Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

Za jedno radno mesto konkurišu čak 152 osobe

BEOGRAD - Za jedno radno mesto u Srbiji u proseku konkurišu 152 osobe, pokazuju rezultati ankete koju je sproveo Infostud tokom 2013. godine.
posao-kauc
Na njihovom sajtu prošle godine je raspisano 13.800 oglasa za posao, a poslato je oko 2,1 milion biografija.
Iako veliki broj ljudi koji se prijavljuje na oglase potvrđuje da je tržište rada i dalje u krizi, ova analiza pokazala je da je tokom prethodne godine, ipak, došlo do rasta broja oglasa u odnosu na 2012, i to od čak 17 procenata.
Prema rečima Elene Erdeljanović iz Infostuda, kao i tokom prethodne dve godine, i u 2013. poslodavci su najčešće oglašavali radna mesta u oblastima ekonomije, trgovine i prodaje, kao i administracije i računovodstva, a najviše biografija bilo je upravo za ove pozicije.
"Nezaposleni su se interesovali i za oglase vezane za turizam, saobraćaj i logistiku, marketing i PR, pozicije srednjeg menadžmenta, transport i pravo, međutim, u odnosu na broj pristiglih prijava, može se zaključiti da ponuda ovih radnih mesta ne zadovoljava potrebe tržišta", kaže Erdeljanovićeva.
U stalnom rastu je broj oglasa i u oblasti informacionih tehnologija, ali to i dalje ne zadovoljava potrebe tržišta. Slično je i u oblastima elektrotehnike i mašinstva.
"Izdvojili smo 20 zanimanja za koja je tokom prošle godine bilo najviše šanse za zaposlenje, odnosno radnih mesta na koja je bilo najmanje prijava u odnosu na broj oglasa koji je bio objavljen. Tu spadaju programeri, frizeri, diplomirani farmaceuti, kuvari, tehnolozi industrije mesa, mesari, automehaničari, pekari, prodavci, komercijalisti...", dodala je ona.
Samo za programere tokom prošle godine bilo je objavljeno skoro 500 oglasa, ali u proseku, na ovu poziciju stizalo je svega oko 26 prijava. Druga deficitarna zanimanja u Srbiji su inženjer elektrotehnike, inženjer mašinstva, mašinski tehničar i operater na mašini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες