Τετάρτη 30 Απριλίου 2014

Το πρόβλημα των επιχειρήσεων που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης

Ned, 04/27/2014 - 13:17 -- MRS
k
Η 14η Μαϊου αποτελεί την τελική προθεσμία για τις σερβικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, επειδή την ίδια μέρα τίθεται σε ισχύ απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου Σερβίας, βάσει της οποίας τα χρέη αυτών των επιχειρήσεων πρέπει να εξοφληθούν.
Δεδομένου ότι πολλές απ’αυτές τις επιχειρήσεις λειτουργούν, ήδη επί δέκα και άνω χρόνια, με μεγάλα χρέη, τα οποία δεν είναι σε θέση να εξοφλήσουν, κατά πάσα πιθανότητα το μεγαλύτερο μέρος αυτών των επιχειρήσεων θα κηρύξουν πτόχευση.
Σέρβοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι είναι ελάχιστες οι πιθανότητες να πράξει η Πολιτεία οτιδήποτε μέχρι τις 14 Μαϊου, επειδή, στην ουσία, δεν υπάρχει αρκετός καιρός για εφαρμογή οποιουδήποτε προγράμματος εξυγίανσης αυτών των επιχειρήσεων.
Άλλωστε, στο πλαίσιο του Προγράμματος περάτωσης της διαδικασίας αναδιάρθρωσης 153 σερβικών επιχειρήσεων, προβλέπεται η περίπτωσή τους να λυθεί ως τις 30 Ιουνίου του 2014. Όμως, το Νοέμβριο του 2013, οι δικαστές του Συνταγματικού Δικαστηρίου Σερβίας έλαβαν απόφαση με την οποία κήρυξαν αντισυνταγματική τη διάταξη του Νόμου περί ιδιωτικοποίησης. η οποία εμποδίζει τους οφειλέτες να ζητήσουν απ’αυτές τις επιχειρήσεις την εξόφληση χρεών. Για αυτό, η εφαρμογή της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου αναβλήθηκε για έξι μήνες, δηλ. ως τις 14 Μαϊου αυτού του έτους, οπότε η διαδικασία πτόχευσης των ωσάνω 153 σερβικών επιχειρήσεων θα δημοσιοποιηθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβέρνησης και θα τεθεί σε ισχύ
Τέλος αναφέρουμε ότι τα στελέχη της Κυβέρνησης, αναβάλοντας την ημερομηνία εφαρμογής αυτής της απόφασης, προσπάθησαν να δώσουν καιρό σ’αυτές τις επιχειρήσεις, που απασχολούν 50 χιλιάδες εργαζομένους, όμως, αυτές οι επιχειρήσεις δεν έχουν κάνει τίποτα μέχρι τώρα στη διαδικασία εξυγίανσής τους. Ο κ. Dušan Pavlović, καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Σπουδών του Βελιγραδίου λέει ότι σε περίπτωση πρόχευσης αυτών των επιχειρήσεων, η πλειονότητα των εργαζομένων θα μείνουν από δουλειά. «Ο νέος Νόμος περί πτόχευσης προέβλεπε τον προσδιορισμό της κατάστασης που επικρατεί στις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε φάση αναδιάρθρωσης, και, επίσης, προέβλεπε ότι για κατάθεση αποζημίωσης στους απολυμένους εργαζόμενος πρέπει να ιδρυθεί ένα Ταμείου για θέματα μετασχηματισμού των προβληματικών επιχειρήσεων. Όμως, αυτός ο Νόμος δεν έχει ψηφιστεί ακόμα, η Σερβία έχει χάσει μερικούς μήνες εξαιτίας της διενέργειας εκτάκτων βουλευτικών εκλογών, και τώρα πλησιάζει η ημερομηνία κατά την οποία ο μεγαλύτερος αριθμός αυτών των επιχειρήσεων θα βάλουν λουκέτο»,- καταλήγει ο κ. Πάβλοβιτς, και συμπληρώνει πως υπάρχει πιθανότητα κάποιας νέας «χρηματικής ένεσης» από τον Προϋπολογισμό του κράτους, που θα μπορούσε, ίσως, εμπνεύσει νέα ζωή σ’αυτές τις επιχειρήσεις, ομως, κατά τη γνώμη του την καλύτερη λύση θα αποτελούσε να βρουν αυτές οι επιχειρήσεις έναν εταίρο στρατηγικής σημασίας, που θα επένδυε σ’αυτές «φρέσκα» χρηματικά μέσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ζήτω η 25η Μαρτίου

  Χρόνια πολλά Ελλάδα  Χρόνια πολλά Έλληνες