Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Desetine hiljade vernika na ceremoniji Svetog ognja

Desetine hiljade hrišćanskih vernika i hodočasnika prisustvovalo je danas u Crkvi Svetog groba u Jerusalimu ceremoniji Svetog ognja, pred sustrašnji Uskrs.

Vernici smatraju da vatra sa nebesa pali plamen u crkvi, podignutoj na mestu gde je Isus razapet, sahranjan i vaskrsnuo. Jerusalimski patrijarh svake godine na Veliku subotu, nakon što se pomno proveri da nema šibice, ni upaljač, ulazi u Hristovu grobnicu kleči i moli se i tada se pojavljuje Sveti oganj.


On ga stavlja u dva putira i njime pali dva svežnja po 33 sveće koje predstavljaju Isusove godine. Tim plamenom su potom upaljene sveće koje su držali vernici.
Ovaj drevni ritual potiče iz 4. veka i simboliše vaskrsnuće Hrista na Uskršnju nedelju, podseća AFP.





Crkvu je ispunio dim sveća i nesporazumi su izbili između sveštenika i hodočasnika koji su nastojali da zauzmu što bolja mesta.


Izraelska policija vodila je računa o bezbednosti tokom ceremonije, a policijski portparol je rekla da je desetine hiljada hrišćana prisustovovalo ceremoniji u i oko crkve.


Hodočasnici su se gurali da prođu kroz Kapiju Damask, a svi drugi prilazi starom gradu su bili zatvoreni iz bezbednosnih razloga na nekoliko sati, pa su vernici satima stajali van zidina.


Sveti oganj je predat vernicima u Crkvi Hristovog rođenja u obližnjem Vitlejemu, podignutoj na mestu na kome se hrišćanskom verovanju rodio Isus. Plamen se takođe avionima prenosi i u druge pravoslavne zemlje.


Crkvu Hristovog groba dele grčka pravoslovna, jermenska crkva, egipatska koptska, sirijska pravoslavna i etiopska pravoslavna denominacija.


Ceremonija Svetog ognja je jedan od najvažnijhih momenata u pravoslavnom kalendaru, a prisustvuju joj hodočasnici iz celog sveta, kao i lokalni palestinski pravoslavci.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου