Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Patrijarh u poslanici o Ukrajini: Pomolimo se Bogu za braću i sestre!

Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti ljudske nepravde, za našu braću i sestre u Ukrajini i Bliskom istoku sa željom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad ljudima i prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema pravoslavlju, naveo je patrijarh
patrijarh irinej, beta zoom
BEOGRAD - Srpski patrijarh Irinej pozvao je u sredu u Uskršnjoj poslanici vernike da se pomole Bogu za braću i sestre u Ukrajini i na Bliskom istoku.

"Posebno se danas molimo pobeditelju greha, smrti ljudske nepravde, za našu braću i sestre u Ukrajini i Bliskom istoku sa željom da svetlost Hristovog vaskrsenja razagna tamu greha koja se nadvila nad ljudima i prosvetli um i dušu sejačima mržnje prema pravoslavlju", naveo je patrijarh čitajući pred novinarima poslanicu povodom Ukrsa.

Patrijarh Irinej je posebno pozdravio "stradalnu braću na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas (na Uskrs) slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista nad demonskim silama tame".

Govoreći o pravoslavnim vernicima u Makedoniji, patrijarh je ocenio da oni na čelu sa svojim "nepravedno utamničenim arhiepiskopom (Jovanom) stradaju za jedinstvo Crkve i čistotu pravoslavne vere".

"Neka vaskrsli Hristos Gospod pokida okove nepravde, bezakonja i licemerstva kojima sinovi bezakonja okovaše arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog Jovana koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubivi svet", naveo je patrijarh Irinej.

Arhiepiskop Jovan je sa svojim sledbenicima u Makedoniji stupio u kanonsko jedinstvo sa SPC pa je izbačen iz Makedonske pravoslavne crkve koja je, bez saglasnosti srpske patrijaršije, proglasila autokefalnost.

Svi hrišćani ove godine Uskrs slave istog dana, u nedelju 20. aprila

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Шпанци и Мађари неће гласати за пријем тзв Косова у Савет Европе

  Министарство спољних послова Шпаније потврдило је да ће та земља задржати своју позицију према Приштини по питању чланства у Савету Европе...